TEHNO PREGLED

Najzanimljiviji novi smartfoni koje smo vidjeli od početka godine

28.02.2020 u 09:30

Bionic
Reading

Iako smo ostali bez najvećeg svjetskog događanja posvećenog pametnim telefonima i pratećoj industriji, početak godine donio je više zanimljivih premijera

Prvih par mjeseci u godini u pravilu su rezervirani za predstavljanje novih top modela pametnih telefona proizvođača koji ne ciljaju maniju božićno-novogodišnje sezone kupovanja već su prodajni ciklus pomaknuli u trezvenije prvo tromjesječje nove godine.

Premijere smo obično mogli vidjeti tijekom sajma Consumer Electronics Show u Las Vegasu (SAD), sajma Mobile World Congress u Barceloni (Španjolska) i u razdoblju između njih, s ponekim događanjem u ožujku, što je bila više iznimka nego pravilo.

Ali, kao što smo pisali, MWC je ove godine otkazan nakon povlačenja nekoliko velikih igrača zbog strahova oko epidemije koronavirusa. Tako smo ostali bez najvećeg svjetskog događanja posvećenog pametnim telefonima i pratećoj industriji te s njima povezanih premijera.

Ipak, ne može se reći kako dosad nismo imali prilike vidjeti i nekoliko velikih premijera i druge nove zanimljive uređaje. Evo pregleda najzanimljivijih novih smartfona predstavljenih tijekom prva dva mjeseca ove godine.

Nova Samsungova serija Galaxy S20

Premijera novih top modela smartfona južnokorejskog proizvođača u pravilu je jedan od najvažnijih događanja u svijetu mobilne telefonije. Ni ova godina u tome nije bila izuzetak.

Samsung Galaxy S20 Ultra Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

U seriji Galaxy S20 stigla su četiri nova modela - Galaxy S20, 20+, S20 Ultra (recenziju potražite ovdje) i S20 Ultra 5G - s naglaskom na poboljšanjima za kamere i podršci za mreže 5G, ali i zaslonima koji podržavaju osvježavanje do 120 Hz.

Samsung Galaxy Z Flip

Novo izdanje Samsungovog preklopnog smartfona Galaxy Z Flip opremljeno je Qualcommovim procesorom Snapdragon 855+ s osam gigabajta RAM-a i 256 GB ugrađene memorije.

Straga su dvije kamere: ultraširokokutna (otvor blende f/1.8) i širokokutna (f/2.4) s po 12 megapiksela svaka. Prednja kamera nudi 10 MP i otvor blende f/2.4. Baterija kapaciteta 3.300 mAh podržava brzo i bežično punjenje. Uređaj teži 183 grama.

Huawei Mate Xs

Nasljednik modela Mate X sličan je prethodniku, ali navodno ima izdržljiviji OLED zaslon i pojačanu šarku, kao i brži procesor (Kirin 990). Usprkos tome što nema pristup Googleovim servisima i aplikacijama, u kineskoj tvrtci planiraju Mate Xs plasirati na globalno tržište.

Xiaomi Mi 10 / Mi 10 Pro

Kineski proizvođač Xiaomi najavio je svoje modele Mi 10 i Mi 10 Pro, sa specifikacijama s kojima se može mjeriti sa Samsungovima, uz početne cijene (za kinesko tržište) od 570, odnosno 715 dolara.

Oba modela imaju OLED zaslone dijagonale 6,67 inča (16,9 centimetara) i razlučivosti 2340 puta 1080 piksela, sa stopom osvježavanja zaslona 90 HZ i podrškom za HDR10+.

Pogoni ih Qualcommov procesor Snapdragon 865, uz podršku osam ili 12 gigabajta RAM-a. U oba uređaja su stražnje kamere opremljene senzorima od 108 megapiksela i prednje s 20 MP, uz podršku za snimanje videa rezolucije 8K.

Sony Xperia 1 II

Prvi Sonyjev uređaj za europsko tržište s podrškom za mreže 5G, Xperia 1 II ima ugrađen procesor Snapdragon 865 s 8 GB RAM-a, 256 GB ugrađene zapremnine i bateriju od 4000 mAh. Europski korisnici će koristiti 5G modem Qualcomm X55, biometrija će raditi preko senzora za otisak smještenog na bočnoj strani telefona, a za zvuk će biti zaslužna čak četiri frontalna zvučnika.

Black Shark 2 Pro

Black Shark 2 Pro je smartfon prvenstveno namijenjen zaljubljenicima u igre. Predstavljen tijekom sajma CES 2020, u odnosu na prethodnika razlikuje se po tome što ima jači procesor (Qualcomm Snapdragon 855 Plus), a dolazi sa Samsungovim AMOLED ekranom dijagonale 6,39 inča (16,2 centimetra) frekvencije 60 Hz.