SONY ERICSSON W995

Najsvestraniji Walkman dosad

01.10.2009 u 11:29

Bionic
Reading

Top model Sony Ericssonove Walkman serije nudi daleko više od slušanja glazbe - tu je odlična povezivost, vrhunska kvaliteta izrade i vrlo solidna kamera

Sony Ericsson se doista potrudio napraviti telefon krcat funkcijama, iako nije riječ o pametnom telefonu. W995 svojom oznakom nazivno spada u Walkman seriju i s novom verzijom softvera Walkman 4.0 taj posao radi poslovično odlično. Tome značajno pridonose i priložene mu slušalice. Dugi staž branda Walkman je tu funkciju napravio neupitno kvalitetnom na Sony Ericssonovim mobilnim telefonima.

Ono što upada u oči na popisu specifikacija je digitalni fotoaparat razlučivosti osam megapiksela kakvima se hvali serija Cybershot. Radi se o istom proizvodu, ali ono što nije na razini serije Cybershot je bljeskalica. U W995 ugrađena je LED bljeskalica koja dobro radi svoj posao, ali nije uz bok ksenonskim. Fotoaparatu prigovaramo i rezoluciju videa koja je tek QVGA. S CCD čipom ove razlučivosti filmovi su trebali biti barem VGA rezolucije, ako ne i WVGA.

Moramo spomenuti i A-GPS prijamnik koji funkcionira solidno. Njegovu najvredniju funkciju vidimo u geo tagiranju fotografija, ali i navigacijski dio u kombinaciji s Google Earthom funkcionira dobro, no ipak ne na razini rješenja u pametnim telefonima.

Povezivost ovog telefona je odlična. Osim 3G komunikacije, tu je i WiFi adapter. Sony Ericsson je poradio na svojem pregledniku koji sada stranice otvara u praktičnijem formatu i radi nešto brže, no dok postoji mogućnost instalacije superiorne Opere Mini pregledavanje internetskih stranica i RSS feedova na ovom mobitelu neće biti problematično.

Proizvođač je telefon namijenio i pregledavanju videa što mu je najveća boljka. Naime, jedino što doista ovaj telefon čini prilagođenim toj funkciji je sklopivi stalak na pozadini. Nema podrške za DivX/Xvid format, a video snimljen samim telefonom je niske rezolucije.

Za kraj smo ostavili pregled kućišta i ergonomije. Ponovno ćemo nastaviti hvalu jer je ovo jedan od čvršćih Sony Ericssona koje smo imali u rukama. Klizni mehanizam se čini jako čvrst i pruža taman pravu dozu otpora. Bočne tipke su razmaknute i lako se pronađu i pritisnu, posebno moramo pohvaliti rasvjetu na tipki za fotoaparat zbog koje ju je nemoguće promašiti. Jedini prigovor imamo na veličinu tipkovnice koja je mogla biti nešto veća i s dužim hodom tipaka.

Sony Ericsson W995 dobro je zaokružen mobilni telefon koji će služiti one koji žele slušati glazbu, fotografirati i imati pouzdan komunikacijski uređaj.

SPECIFIKACIJE
SE W995
Radne frekvencije: 850/900/1.800/1.900 MHz i 2.100/900UMTS
Tip ekrana: 16 M boja
Veličina ekrana: 240x320
Memorija: 118 MB + 8 GB kartica
Dimenzije: 97x49x15 mm
Masa: 113 g
Vrijeme razgovora: 4 sati
Vrijeme na čekanju: 360 sati
Ugrađena kamera: 8 megapiksela
Komunikacija: Bluetooth, WiFi
Prijenos podataka: GPRS, EDGE, UMTS
E-mail klijent: Da
Cijena: 3.499 kuna
Ustupio: Sony Ericsson
www.sonyericsson.com