veliko plavetnilo

'Najduža životinja svih vremena' otkrivena u dubokom podmorskom kanjonu uz australsku obalu

15.04.2020 u 13:56

Bionic
Reading

Čak 45 metara dugačku sifonoforu usnimila je znanstvena ekipa Schmidt Oceana koja istražuje podmorje u blizini obala zapadne Australije

U podmorskom kanjonu uz obale zapadne Australije, istraživači su otkrili sifonoforu dugačku čak 45 metara. Ovo prozirno, želatinstvo biće koje se, poput koralja, sastoji od niza manjih organizama, mogla bi biti najduža životinja ikad izmjerena na Zemlji i u njenim vodama.

Sifonofori su, piše Plavi svijet, želatinozni organizmi koji žive u kolonijama sastavljenim od pojedinačnih organizama zooida, specijaliziranih za različite funkcije ključne za njen opstanak. S obzirom da plijen love uz pomoć žarnih stanica, sifonofori vas mogu i opeći.

Zooidi se rađaju aseksualno i svaki od njih obavlja funkciju za veće tijelo sifonofora, navodi se u istraživačkom članku objavljenom u časopisu Developmental Dynamics. Povezani zajedno u dugim lancima, kolonije su već znale doseći dužinu od 40 metara, piše Monterey Bay Aquarium, mada najčešće nisu deblje od drška metle.

Nova, rekordna sifonofora jedno je od nekoliko otkrića ekipe s istraživačkog broda Falkor koji istražuje duboke podmorske kanjone nadomak australske obale Ningaloo. Ovo područje pod zaštitom UNESCO-a nalazi se 1600 km sjeverno od Pertha. Tu se nalazi koraljni greben dugačak 260 km i poznat po velikoj sezonskoj koncentraciji kitopsina i glavatih želvi.

Istraživači su koristili SuBastian, podmornicu na daljinsko upravljanje kako bi u još neistraženom području prikupili prikupili što više uzoraka. Prošli mjesec SuBastian je otkrio vrtove i groblja koralja u tri tamošnjapodvodna kanjona.

Tijekom ovog posljednjeg putovanja kroz duboke vode uz obale zapadne Australije istraživači su otkrili i velike kolonije staklača i niz drugih vrsta. Tada su usnimili i najveći primjerak divovske sifonofore iz roda Apolemia.

Bioraznolikost podmorja u kanjonina Ningalooa Izvor: Društvene mreže / Autor: Schmidt Ocean

Ova istraživanja financira Institut za ocean Schmidt, piše Live Science.