REKORDNA PROMINENCA

Na Suncu snimljena golema vatrena zmija

22.11.2010 u 14:46

Bionic
Reading

Kamere na NASA-inoj letjelici Solar Dynamic Observatory snimile su golemu formaciju plazme koja se izvija nad velikim dijelom Sunca

Solarna prominenca, odnosno filament proteže se stotinama tisuća kilometara u jugozapadnom dijelu sunčeve vanjske atmosfere tzv. korone.

'Prominence su sazdane od plazme. Stotinjak puta su hladnije od korone i slične su prirode kao niži sloj atmosfere kromosfera', objasnio je za tportal naš stručnjak za Sunce dr. sc. Vršnak Bojan s Geodetskog fakulteta u Zagrebu.

'Kada se snime iznad Sunčeve površine nazivaju se filamentima i izgledaju kao tamne trake, međutim, kada se promatraju bočno iznad horizonta Sunca, doimaju se poput sjajnih perjanica.'

Prominence nastaju relativno brzo tijekom jednog ili nekoliko dana. Neke od stabilnijih mogu trajati više mjeseci. Kada puknu, izazivaju koronalne izbačaje mase. U sebi obično sadrže stotine milijardi tona materijala.

Procjenjuje se da je nova rekordna prominenca duga oko 600.000 kilometara. Najveća dosad zabilježena bila je duga oko 350.000 kilometara. Postoje dvije mogućnosti razvoja događaja – da prominenca pukne i pokrene solarnu oluju ili da utone nazad u Sunčevu površinu.

'Iako erupcija vjerojatno neće biti usmjerena prema Zemlji, mogla bi biti vrlo fotogenična kada goleme količine plazme odlete iznad ruba Sunca', komentirao je Tony Phillips sa stranice Spaceweather.com.

Sunce je nedavno, nakon poduljeg mirovanja, ušlo u aktivno razdoblje 11-godišnjeg ciklusa.