FASCINANTAN, RIJEDAK PRIZOR

Na Saturnu snimljena golema oluja

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 28.12.2010 13:36
  • Objavljeno 28.12.2010 u 10:32
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Astronomi amateri, a potom i NASA-ina letjelica Cassini (kada je stigla u povoljan položaj) snimili su ovih dana golemu oluju koja divlja na sjevernoj polutki Saturna

Oluja je stvorila veliki bijeli rep koji se proteže dobrim dijelom sjeverne hemisfere planeta. Snimka napravljena u području plavog svjetla (lijevo) jasno predočava veličinu oluje, dok infracrvena (desno) otkriva detalje njezine amorfne jezgre.

Fotografije su snimljene točno mjesec dana nakon što je Sunčev izboj na neko vrijeme – od 2. do 24. studenog - ušutkao instrumente letjelice.

Vrijeme na Saturnu složeno je kao i na Jupiteru, međutim oluje na tom planetu obično je teško vidjeti jer divljaju ispod maglovitih slojeva njegove vanjske atmosfere.

Saturn je šesti po redu planet u Sunčevom sustavu. Spada u tzv. plinovite divove. Nema jasno izražene pojaseve kao Jupiter, barem ne u vidljivom dijelu spektra. Atmosfera mu se uglavnom sastoji od vodika (93 posto) i helija (5 posto), uz nešto ostalih spojeva.

Vjetrovi na njegovu ekvatoru pušu prema istoku, a dosežu brzine od 500 metara u sekundi, odnosno 1800 kilometara na sat. Njihova brzina opada s približavanjem polovima, pa na širinama iznad 35° pušu u oba smjera. Sloj u kojem haraju debeo je najmanje 2000 km.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!