RASPAD TEORIJE ZAVJERE

Na Mjesecu snimljeni ostaci Apolla

07.09.2011 u 10:03

Bionic
Reading

NASA je objavila nove vrhunske fotografije mjesta slijetanja i ostataka misije Apollo što ih je na Mjesecu snimila letjelica Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO)

Na snimkama visoke rezolucije jasno se vide uređaji što su ih od 1962. do 1972. ostavili astronauti iz NASA-inih misija, među kojima i vozilo Moon buggy Apolla 17.

Fotografije je snimila robotizirana letjelica LRO koja kruži oko Zemljina satelita od 2009. godine. Ona se nedavno s orbite koja je od površine Mjeseca bila udaljena oko 50 km spustila na samo 25 km, što joj je omogućilo da napravi bolje fotografije ostataka misija. Na fotografijama se lijepo vide čak i tragovi vozila te izvođenja eksperimenata – primjerice otisci čizama što su ih u prašini ostavili astronauti dok su postavljali uređaje.

Fotografije mjesta slijetanja Apolla 12, 14 i 17 napravljene su prije dva tjedna uskokutnim sustavom snimanja orbitera (LROC). Na novoj orbiti njihova je rezolucija 25 cm po pikselu (za uvećanje kliknite na slike gore i desno dolje). Ekstremno povećanje Lunarnog vozila Apolla 17 (LRV) otkriva čak i stanje u kojem su ga ostavili astronauti Eugene Cernan i Harrison Schmitt – jasno se vidi da su njegovi kotači okrenuti ulijevo.

Misija LRO polučila je odlične rezultate i dosada je na Zemlju poslala nekoliko stotina tisuća slika površine Mjeseca. Sonda je izvorno zamišljena kao robotizirani prethodnik ljudskih misija, međutim NASA je zbog financijske krize i drugih prioriteta prošle godine odustala od projekta Constellation koji je američke astronaute trebao ponovno spustiti na Mjesec.

'Svi volimo gledati slike mjesta slijetanja Apolla jer nas to silno zabavlja', rekao je Mark Robinson, voditelj istraživanja LROC-a s Arizona State Universityja.

'Ljudi su zapravo već navikli na ideju da mogu ići na Mjesec. Čovjek ga je već istraživao, a nadam se da će se to nastaviti u budućnosti. Međutim, LROC je pregledao cijeli Mjesec i snimio oko 1500 fotografija visoke rezolucije. To je golem resurs za sve znanstvenike koji istražuju Zemljin satelit i inženjere koji planiraju povratak na njega.'

Zastava na Mjesecu

Procesi erozije tla na Mjesecu puno su sporiji nego na aktivnim planetima poput Zemlje. No unatoč tome, tragovi na njegovoj površini s vremenom će nestati.

'U ljudskim razmjerima to se može činiti kao vječnost, no ne i u geološkim – tragovi Apolla vjerojatno će potpuno nestati za 10 do 100 milijuna godina', rekao je dr. Robinson.

NASA će u četvrtak lansirati svoju najnoviju misiju na Mjesec – Gravity Recovery and Interior Laboratory (Grail) – par satelita koji će s velikom preciznošću mjeriti gravitaciju Mjeseca. Podaci koje će prikupiti trebali bi otkriti njegovu unutrašnju strukturu te odgovoriti na pitanje zašto je njegova bliža strana toliko drugačija od udaljenije.

Nakon objave novih fotografija bilo bi za očekivati da će teoretičari zavjere koji vjeruju da su misije na Mjesec režirane i snimane u pustinjama na Zemlji jednom zauvijek zašutjeti. No budući da te teorije ionako nemaju previše veze sa zdravim razumom, takva očekivanja vjerojatno nisu realna.