SESA

Hrvatska, Srbija, Crna Gora i još neke zemlje jugoistočne Europe lansiraju svoj prvi satelit, poklanja nam ga Indija

29.08.2022 u 09:43

Bionic
Reading

Asocijacija jugoistočne Europe za svemir (SESA), čiji su članovi i hrvatski znanstvenici, lansirat će do kraja ove ili početkom iduće godine satelit što ga toj organizaciji poklanja Indija, piše u ponedjeljak Jutarnji list

Povodom obilježavanja 75 godina neovisnosti Indija je financirala projekt u okviru kojeg su studenti indijskih sveučilišta izradili 75 satelita. Jedan od tih satelita poklanjaju Asocijaciji jugoistočne Europe za svemir.

"Samo moramo odlučiti koju će poruku uputiti taj satelit te organizirati prihvaćanje signala koji će odašiljati. Satelit će iz svemira slati poruku zajedništva i suradnje na našim prostorima na svemirskim projektima, a nosit će logo SESA-e", rekao je Slobodan Danko Bosanac, umirovljeni fizičar Instituta Ruđer Bošković (IRB) i predsjednik Jadranske aerosvemirske asocijacije (A3), udruge iz Zagreba koja broji oko 60 članova.

Cilj udruge je promocija programa za svemir, obrazovanje, međunarodnu suradnju i pokretanje projekata vezanih uz svemirsku tehnologiju, satelite i raketne pogone u Hrvatskoj.

Slobodan Danko Bosanac jedan je od osnivača Asocijacije jugoistočne Europe za svemir (SESA), utemeljene u lipnju ove godine. Osim A3, članovi SESA-e su Komitet za razvoj svemirskog programa (CSPD) iz Srbije (Novi Sad), Centar za edukaciju i robotiku, inovacije i tehnologiju CERIT iz Bosne i Hercegovine (Mostar), Montenegro Space Research (MSR) iz Crne Gore (Podgorica) te Centar za inovacije i tehnološki razvoj (NAVIA) iz Sjeverne Makedonije (Skopje).

"Glavna okosnica rada SESA-e je razvoj kapaciteta i ljudskih resursa u području svemirskog inženjeringa u regiji, prijenos znanja, pomoć pri izradi nacionalnih projekata i posebno suradnja na projektima od zajedničkog interesa. Naš cilj je da u SESA-i budu sve zemlje jugoistočne Europe, uključujući Bugarsku, Grčku i Albaniju, jer svi mi zaostajemo na području svemirske tehnologije", naglasio je Bosanac.

Od aurora do geoloških formacija - ove su prekrasne slike snimljene s Međunarodne svemirske postaje Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Istodobno, Jadranska aerosvemirska asocijacija razvija projekt prvog potpuno hrvatskog satelita Perun, što je ime koje u slavenskoj mitologiji označava vrhovno božanstvo.

Također, članovi A3 surađuju na projektu satelita CroCube u suradnji sa slovačkom tvrtkom Spacemanic. Lansiranje satelita CroCube planirano je za sljedeću godinu, a u svemir će odletjeti na raketi Falcond 9 kompanije SpaceX u vlasništvu Elona Muska, piše novinarka Jutarnjeg lista Tanja Rudež.