najnovija saznanja

Može li proširena stvarnost pacijentima ukloniti strah i tjeskobu prije operacija?

18.08.2023 u 11:21

Bionic
Reading

Kirurški zahvat bilo koje vrste mnogima može biti zastrašujuće iskustvo, uzrokujući im tjeskobu i stres prije zahvata. Najnovija analiza otkrila je da prijeoperacijska anksioznost varira zbog čimbenika kao što su dob, prethodna iskustva i interakcija s osobljem, a u prosjeku oko polovica svih pacijenata osjeća značajan strah prije operacije

Istraživači sa Sveučilišta u Miamiju proučavali su kako upotreba proširene stvarnosti (AR) u prijeoperativnoj njezi može ublažiti taj stres. Tim je proučavao 95 pacijenata prosječne dobi 38 godina naručenih na elektivnu ortopedsku operaciju, s kontrolnom skupinom koja je primila standardni paket kirurških uputa te drugom koja je imala trominutno AR iskustvo.

Proširena stvarnost koju su iskusili pacijenti prije operacija uključivala je slušalice, a koje su kombinirale njihovu stvarnost s dodatnim značajkama specifičnim za bolnicu i njihovu operaciju. Test je imao cilj ukloniti 'strah od nepoznatog' prije operacije, ali na interaktivniji i osobniji način od tradicionalnog razgovora s pacijentom.

Obje su grupe ispitivane na razinu anksioznosti četiri puta, dvaput prije i dvaput nakon operacije, AR grupa je pokazala da se njihov stres smanjio prije operacije. I ne samo to, već nakon prvog istraživanja u kojem se značajno smanjio, drugi skup podataka također je pokazao da se održao, što ukazuje na dugotrajan učinak ove predoperativne pripreme.

Obje skupine imale su slične razine anksioznosti nakon postupka.

Iako je ovo AR iskustvo razvijeno posebno za pacijente koji imaju isti postupak kod istog kirurga u istoj bolnici, bila bi potrebna daljnja istraživanja kako bi se vidjelo treba li se tehnologija prilagoditi za pojedinačne postavke ili bi im opći pristup također mogao pružiti olakšanje.

Studija je objavljena u časopisu JAMA Network Open.