PITANJE ZA 10 TISUĆA FUNTI

Može li majmun imati pravo na selfie?

08.08.2014 u 11:00

Bionic
Reading

Majmun je zgrabio kameru i opalio selfie. Vlasnik kamere smatra kako ima autorsko pravo na fotografiju. Wikimedia se ne slaže. Kako rasplesti taj zamršeni slučaj?

Britanski fotograf David Slater 2011. godine posjetio je Indoneziju, kako bi snimio crne makakije. Makakijima se ili nije svidio njegov stil fotografiranja ili su radije posegnuli za slikanjem samih sebe.

Što god od tog bilo, zgrabili su Slaterovu kameru i počeli okidati fotografije. Brojne slike bile su potpuno beskorisne, ali jedna ili dvije bile su prilično dobre. Pojavile su se u novinama i časopisima, na web odredištima i u televizijskim emisijama diljem svijeta.

Wikimedia, neprofitna organizacija koja upravlja Wikipediom, čak je objavila jednu od njih na svom web odredištu Wikimedia Commoms, gdje je pohranjeno više od 22 milijuna fotografija, videa i audio zapisa koje je moguće besplatno koristiti.


Slater nije bio oduševljen time što se fotografiju koristilo naveliko i naširoko bez naknade. No, to je bio tek početak. Nakon što se potužio Wikimediji, dobio je odgovor kako nema autorsko pravo na spornu fotografiju. Ako ju je majmun napravio, on je vlasnik fotografije, objasnili su mu.

Slater se s time nije složio, pa je zadovoljštinu odlučio potražiti na sudu, tvrdeći kako divlja životinja ne može imati autorsko pravo, kao što ne mogu ni unajmiti odvjetnika ili kupiti kameru na Amazonu.

Možda će uspjeti istjerati pravdu - navodno se ni urednici Wikimedije ne mogu složiti oko toga pripada li ta fotografija u njihovu bazu podataka ili ne - ali to neće biti jeftino. Parnica bi ga mogla koštati desetak tisuća funti (oko 92 tisuće kuna).

Iz Wikimedije su se dosad oglasili s priopćenjem, u kojem tvrde kako bi fotograf, želi li polagati autorsko pravo, morao napraviti značajan doprinos krajnjem proizvodu. Čak i u tom slučaju, autorsko pravo odnosilo bi se samo na učinjene promjene, ne i na izvornu fotografiju. Kako nema nikog tko bi mogao polagati pravo na nju, fotografija pripada u javnu domenu, smatraju u Wikimediji.

Još uvijek ju je moguće naći na Wikimedijinim stranicama, gdje označena kao 'Macaca nigra self-portrait (rotated and cropped).jpg' te opisom u kojem je naveden i David Slater.

Izvor:CNET