IBM OTKRIO

Moguće je napraviti dvostruko jače čipove od današnjih

09.07.2015 u 15:15

Bionic
Reading

Prototip novog čipa, djelo IBM-a i partnera, udvostručio je performanse najboljih procesora današnjice i približio nas puno moćnijim pametnim satovima i drugim uređajima iz kategorije nosivog računalstva

Najmoderniji čipovi današnjice izrađeni su korištenjem 14-nanometarskog proizvodnog procesora. Četrnaest nanometara je sedam tisuća puta uže od vlasi kose. Iduća generacija koristit će 10-nanometarski proces, a IBM-ovi istraživači pokazali su - nakon pet godina istraživanja - kako je moguć i 7-nanometarski proces.

Već je 10-nanometarska tehnologija poboljšala performanske za 40 do 50 posto u odnosu na najbolje današnje čipove, što bi moglo rezultirati manjom potrošnjom energije ili bržom obradom softvera. 7-nanometarski proces performanse poboljšava za 50 posto u odnosu na 10-nanometarske.

Za razvoj 7-nanometarske tehnologije značajni su bili sloj silicij germanija (koji je ubrzao rad tranzistora) i tehnologija koja koristi ultraljubičasto svjetlo (za urezivanje integriranih kola).


Testni čip još uvijek je u većoj mjeri projekt istraživanja i razvoja nego završen proizvod kojeg je moguće ugraditi u laptop, poslužitelj i li pametni telefon. Ipak, predstavlja važan korak u produljenju važenja Mooreovog zakona, odnosno ravnomjernog napretka računalne industrije. Mooreov zakon, nazvan po suosnivaču Intela Gordonu Mooreu, predviđa kako se broj tranzistora na čipu udvostručuje svake dvije godine.

Dosad je razvoj u skladu s Mooreovim zakonom smanjio računala s veličine hladnjaka na pametne telefone koji stanu u džep. No, svaku iduću generaciju čipova sve je teže razviti, a taj proces traži i godine istraživanja materijala i proizvodne pogone koji koštaju oko deset milijardi dolara.

IBM-ov rad signalizira kako je moguće još više smanjiti čipove, što bi moglo uređaje poput pametnih satova učiniti još moćnijim i omogućiti stvaranje proizvoda poput kontaktnih leća za proširenu stvarnost.

IBM Research predvodio je razvoj nove tehnologije u suradnji s partnerima, među kojima su bili Samsung i GlobalFoundries. Projekt je dio zajedničkog pothvata Common Platform, čiji je cilj ubrzati istraživanje i prijelaz na nove načine proizvodnje.

IBM je prošle godine najavio kako će uložiti tri milijarde dolara tijekom pet godina u smanjivanje čipova.

Više:CNET