INVESTICIJA OD 250.000 EURA

Mladi poduzetnici iz Hrvatske krenuli u pohod na svjetsku esports scenu

23.10.2017 u 11:18

Bionic
Reading

Dragana Gučanin i Antonio Meić osnovali su tvrtku Valiance UG u Berlinu koja s finskim investitorima ulazi na velika vrata moderne esports industrije investicijom od 250 tisuća eura

Jedan od najvećih globalnih fenomena današnjice – elektronički sport, poznatiji pod imenom esports, dobio je ozbiljnog konkurenta s domaćih prostora. Naime, mladi hrvatski poduzetnici Dragana  Gučanin i Antonio Meić osnovali su tvrtku Valiance UG u Njemačkoj koja zajedno s finskim investitorima ulazi na velika vrata moderne esports industrije investicijom od 250 tisuća eura koju su uložili u najjači CS:GO regionalni tim.

Riječ je o timu Binary Dragons koji se specijalizirao za natjecanja u igri Counter Strike, igri čiji se nagradni fond na svjetskim natjecanjima kreće između 250 tisuća i milijun eura.

Ovaj je tim sastavljen od trenera, menadžera i najboljih regionalnih igrača – Đorđa 'DJOXIC' Niciforovića, Luke 'emi' Vukovića i Nestora 'LETN1'  Tanića iz Srbije, Nemanje 'huNter' Kovača iz Bosne i Hercegovine te Anela 'NENO' Cekovića iz Makedonije, koji će krenuti u pohod na sam vrh svjetske ljestvice.

Esports trenutno predstavlja jedno od najbrže rastućeg tržišta koje su prepoznali najpoznatiji svjetski brendovi i kompanije ulažući stotine milijuna dolara u njegov razvoj.

Procjenjuje se da se u esports industriji prošle godine zavrtilo između 500-750 milijuna dolara, a ta će brojka do 2018. godine porasti na nevjerojatnih 1,8 milijardi dolara.

Ovaj su trend vrlo brzo prepoznali i hrvatski osnivači tvrtke Valiance UG koja je pokrenuta u Berlinu radi povoljnije investicijske okoline. Njihova podružnica u Hrvatskoj trenutno zapošljava 20 ljudi i ima dva studija iz kojih se organiziraju natjecanja za mobilne i esports igre. 

Ovi su mladi poduzetnici unutar tvrtke Valiance UG nedavno pokrenuli i brend Valiance & CO, koji se bavi organiziranjem i vođenjem esports timova i igrača koji profesionalno igraju TIER1 esports naslove Counter Strike Global Offensive, DOTA2, League of Legends.

- Sretni smo što se tvrtka Valiance&Co predstavlja javnosti prvi put upravo potpisivanjem ugovora s igračima Binary Dragonsa. Prepoznali smo potencijal, želju i vještine igrača, a ispred nas je godina u kojoj ćemo zajedno raditi na dva jednostavna cilja – ulazak u top 16 timova i ESL Proleague. Znamo da ovaj tim tamo pripada i mi kao organizacija ćemo im prušiti svu podršku da zajedno do tamo i dođemo – izjavio je Antonio Meić, CEO tvrtke Valiance UG.

Tim očekuju intenzivni treninzi od 12 do 16 sati dnevno, a tad će se u stručni tim uključiti i psiholozi i kondicijski treneri kako bi se igrači mentalno i fizički pripremili za izuzetno stresna natjecanja koje se odvijaju u dvorani pred više od 50.000 gledatelja te s preko 200 milijuna gledatelja koji ovakva natjecanja gledaju putem online streamova.