JEZIK NOVOG VREMENA

Mislite da znate značenje svakog emojija? Jeste li sigurni?

26.03.2022 u 08:04

Bionic
Reading

Neki ih koriste rijetko, dok se drugi mogu izražavati koristeći gotovo isključivo te hijeroglife modernog doba. Ima ih blizu četiri tisuće i stalno dolaze novi

Otkad su se pojavili na pametnim telefonima prije desetak godina, emoji su nam dali nove mogućnosti komuniciranja online.

Porijeklo vuku od emotikona s početka '80-tih godina prošlog stoljeća, kada smo koristili znakove poput ovog :-) kako bismo sugovornicima online stavili do znanja da su nas nasmijali.

U međuvremenu su se transformirali u ogroman broj sličica dostupnih za uređaje s operativnim sustavima Android, iOS, MacOS i Windows. Ukupno ih je 3.633.

Neki ih koriste rijetko, dok se drugi mogu izražavati koristeći gotovo isključivo te hijeroglife modernog doba. S vremenom je značenje pojedinih emojija postalo subjektivno, ovisno o širem kontekstu poruke i kulturalnim trendovima.

Emojipedia i nagrade

Značenje emotikona poput nasmijanog lica ili srca prilično je jasno i univerzalno razumljivo. Ali, isto se ne može reći za, primjerice, štiklu, glavu rakuna ili hamburger.

U lakšem snalaženju može vam pomoći Emojipedia, online enciklopedija za emojije koja ih sortira u osam kategorija. U svakoj kategoriji možete naći poseban popis emojija, svaki s kratkim opisom i objašnjenjem njegovog značenja.

Uz to ćete doznati kad je službeno prihvaćen i kako ga sve nazivaju, piše CNet. Također možete pogledati pregled razlika u izgledu, ovisno o tome kojoj su platformi namijenjeni.

Emoji imaju i svoj standard. Zove se Unicode i obvezan je za svaki novi emoji. No, bilo tko može predložiti ideju za novi emoji.

Zadnja runda novih emojija stigla je s nadogradnjom 15.4 za Appleov iOS u rujnu 2021. godine, kad ih je pridodano 37.

Prema Emojipediji, ovo su trenutno najpopularniji emojiji:

  • ❤️ crveno srce
  • 💀 lubanja
  • ✨ iskrice
  • 🔥 vatra
  • 😊 nasmiješeno lice nasmiješenih očiju
  • 😂 lice sa suzama radosnicama
  • ✔️ kvačica.

Emojipedia svake godine 17. srpnja dodjeljuje nagradu World Emoji Awards za najpopularnije i najiščekivanije emojije odobrene tijekom prethodne godine. O pobjednicima odlučuju glasovi pristigli putem Twittera.

Tijekom prošle godine također su korisnike pitali koji bi emoji najbolje opisao 2021. Pobjednica je bila šprica (💉), iako je mikrob ( 🦠) bio prilično blizu.