ASTRONOMIJA

Misija Hubble slavi 29. rođendan prekrasnom slikom udaljenog binarnog sustava

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 24.04.2019 15:22
  • Objavljeno 24.04.2019 u 15:22
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA/ESA

Svemirski teleskop koji nam je otvorio oči prema beskrajnoj ljepoti svemira slavi 29. rođendan, a njegova posada na Zemlji je, kao i svake godine do sad, obljetnicu proslavila objavom fotografije koja oduzima dah

Ako ste se ikad zanimali za astronomiju, vjerojatno ste čuli za Hubble. Možda ne znate o čemu se radi, možda otprilike imate ideju koja je njegova uloga...no ako ste ikad gledali slike udaljenih nebula obasjanih šarenim bojama, velike su šanse da iza njih stoji upravo on.

Što je to zapravo Hubble?

Svemirski teleskop Hubble (skraćeno HST) zapravo je 2.4 metra dugačak svemirski teleskop optimiziran za promatranje svih valnih duljina svjetla - od ultraljubičastog do infracrvenog, a nastao je zahvaljujući suradnji ESA-e i NASA-e. Hubble je u svemir lansiran još 1990., a za njegov servis i održavanje odgovorni su astraonauti koji ga povremeno posjećuju. Hubble je, bez dvojbe, jedan od najvećih znanstvenih projekata na planetu, a njegova misija je otvoriti nam oči prema čudima našeg planetarnog susjedstva. Hubble je odgovoran za revoluciju moderne astronomije te se trenutno smatra najučinkovitijim dostupnim alatom za otkrivanje novih tajni svemira.

Zašto svemirski teleskop? Zato jer svjetlo koje dolazi iz dalekog svemira ulaskom u našu atmosferu gubi dio svojeg izvornog spektra. Izbacivanjem teleskopa iz atmosfere dobijamo nesmetani receptor za svjetlost koja stiže iz udaljenog svemira - svjetlost koja nam je omogućila da snimimo fotografije poput ovih.

Uoči 29. rođendana misije Hubble, NASA i ESA izdali su još jednu fotografiju u kojoj se vidi vrlo neobičan prizor.

Hen 2-104

Hen 2-104

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA/ESA

Svemirska maglikca službenog imena Hen 2-104 nalazi se nekoliko tisuća svjetlosnih godina od Zemlje, i to u južnoj hemisferi zviježđa Kentaur. Njezin izgled je također interestantan: ona izgleda kao dvije strukture u obliku pješčanog sata, a razlog takvom obliku su dvije brzo okrečuće zvijezde smještene unutar binarnog sustava. Ti 'plesni partneri' su prastara zvijezda crveni div i izgorena zvijezda bijeli patuljak. Dok crveni div izbacuje svoje vanjske slojeve, izbačenu tvar 'sakuplja' gravitacija susjednog bijelog patuljka.

Kozmički valcer

Rezultat ovog kozmičkog plesa položaj je obje zvijezde, kao i vodoravni disk plina koji se među njima raspinje. Ovaj pojas materijala zapravo ograničava rasipavanje plina, tako da se on širi samo iznad i ispod diska. Rezultat ovoga svega je prizor koji gledate - maglica u obliku pješčanog sata.

Balončići plina i prašine koji su najviše vidljivi na samom rubu imaju naličje rakovih nogu koje se vjerojatno nalaze tamo gdje mlazovi ispuštenog plina udaraju u obližnju međuzvjezdanu prašinu i plin.

ASTRONOMIJA

Svemir snimljen kroz oko teleskopa Hubble oborit će vas s nogu

Pogledaj galeriju
13

Ovaj izljev tvari trajat će nekoliko tisuća godina, odnosno jako mali dio sveukupnog životnog vijeka sustava. Vanjska struktura stara je svega nekoliko tisuća godina, dok je unutarnji 'pješčani sat' nastao tek nedavno. Crveni div će se s vremenom urušiti sam u sebe te postati bijeli patuljak, dok će nastali patuljci nastaviti osvjetljavati ljušturu sastavljenu od plina koju zovemo planetarnom maglicom.

Ovaj neobični svemirski objekt prvi put je snimljen u šezdesetima, no pretpostavljalo se da je riječ o običnoj zvijezdi. Zahvaljujući nizu nadogradnji dobili smo sliku koja otkriva velik dio neviđenog spektra te nam tek sada daje pravi uvid u udaljeni binarni sustav zarobljen u očaravajućem kozmičkom plesu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!