NAVIGACIJA NA HRVATSKI NAČIN

Mireo: Tri godine za hit aplikaciju

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 21.05.2012 15:19
  • Objavljeno 21.05.2012 u 13:15
Mireo Dont Panic

Mireo Dont Panic

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mireo

Koliko treba vremena i rada za proboj na inozemno tržište? Doznajte od voditelja razvoja tvrtke koja stoji iza jedne od najpopularnijih domaćih aplikacija za pametne telefone

Don't Panic je navigacijska aplikacija s glasovnim navođenjem, temeljena na tehnologiji GPS. Dostupna je na dvije najveće tržnice aplikacijama online - Appleovom App Storeu i Android Marketu - kao i na Samsungovoj Badi, s podrškom za čak 26 jezika.

Može je se vrtjeti na iPhoneima 3GS, 4 i 4S s inačicom iOS-a 3.0 i višom, odnosno Androidima inačice 2.0 i više, što obuhvaća gotovo sve najrasprostranjenije pametne telefone današnjice.

Uz nižu cijenu (u usporedbi s klasičnim sustavima za navigaciju), specifičnost aplikacije je to što za rad ne treba podatkovnu vezu. Moguće ju je koristiti offline, što je prilično praktično u inozemstvu. A tu je i puna integracija s popularnim servisom Foursquare.

Iako u Mireu, tvrtki koja stoji iza aplikacije Don't Panic, nisu bili skloni otkriti koliko točno korisnika imaju, na Android Marketu svrstana je u kategoriju onih s više od deset tisuća preuzimanja, uz prosječnu ocjenu korisnika 4,2 (na skali do pet). Treba, doduše, imati u vidu da u tom dućanu nude i besplatnu probnu inačicu aplikacije, s rokom trajanja od sedam dana.

Koliko je trajao razvoj aplikacije, pitali smo Ivicu Siladića, direktora i voditelja razvoja u Mireu.

Od trenutka kada smo intenzivno krenuli raditi pa do momenta kada je objavljena prošlo je oko dvije i pol godine. Bitno je pritom imati na umu da tvrtka Mireo postoji nešto dulje od jedanaest godina pa su u aplikaciju ugrađene brojne prethodno razvijene tehnologije. Stoga je teško procijeniti koliko je zapravo vremena utrošeno na razvoj.

Koliko je ljudi sudjelovalo u razvoju?

Broj je tijekom faza u razvoju varirao između 10 i 11. Na projektu su radili i rade inženjeri računalstva, matematike i fizike.

Kao i broj korisnika, podaci o troškovima razvoja i drugim dosad uloženim sredstvima poslovna su tajna. Kakvu stopu povrata investicije očekuju u Mireu?

Aplikacija je razvijena da bi radila na više platformi bez velikih preinaka. Uz iPhone, Android i Badu, Don't Panic ugrađujemo u osobne uređaje za navigaciju i automobilske navigacije koje vrte Windows CE. Tu je i integracija aplikacije s našim sustavom za praćenje i upravljanje flotom vozila, Mireo Fleet. Aplikacija je toliko integrirana u sve što radimo da je gotovo nemoguće izračunati povrat investicije.

A kako je bilo surađivati s velikim dućanima aplikacija online?

Budući da je naša aplikacija dostupna u App Storeu i Android Marketu, a podržavamo još nekoliko načina plaćanja dodatnih karata u aplikaciji (PayPal, kodovi, integracija sa sustavima naplate mobilnih operatora), smatramo da imamo bogato iskustvo u tom području.

Susretali smo raznim situacijama. Bilo je tu urednih i jasnih dokumentacija koje nemaju veze sa stvarnim stanjem stvari, minimalističkih zbrkanih dokumentacija s kojima na kraju nije bilo problema, neočekivanih i nenajavljenih promjena u sustavima, raznim nivoima podrške razvoju...

Onima koji se upuštaju u sličan pothvat savjetujemo da budu beskrajno strpljivi i da pažljivo čitaju sitna slova.

194126,193031,191146,192777

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!