SAMO S REKLAMAMA

Microsoft tvrdi suprotno, ali Opera je 'učinkovitija od Edgea'

25.06.2016 u 10:08

Bionic
Reading

Microsoft je nedavno objavio novi promo materijal za svoj internetski preglednik Edge, u kojem stoji da je 'do 53 posto učinkovitiji' od Chromea, Firefoxa i Opere u svijetu prijenosnih računala. S druge strane Opera je odradila svoj test u kojem je upravo njihov preglednik ispao nadmoćan

Na Windows 10 uređajima iz podataka dobivenih telemetrijom i laboratorijskim testovima, Microsoft navodi kako je Edge ispao superioran kad je riječ o potrošnji energije.

Kako bi to dodatno demonstrirali, snimali su Surface uređaje s različitim preglednicima i vidjeli koliko je potrebno da se baterija isprazni pri učitavanju sadržaja, streamingu i sl.


Rezultati testa po Chrome možda nisu upitni, jer je Googleov preglednik poznat po svojoj gladi za resursima neovisno o platformi. Edge je tako izdržao 70 posto duže od njega, 43 posto duže od Firefoxa te 17 posto duže od preglednika Opera s aktiviranom Battery Saver opcijom:

Međutim, Microsoft nije objavio točnu metodologiju svog testa pa su u Operi odlučili izvesti vlastiti pokus. Aktivirali su svježe izdanje svog preglednika, njegovu opciju Battery Saver i blokiranje oglasa te 'usporedili' ovakve postavke s preglednicima Chrome i Edge. I tu je Chrome izvukao najgori rezultat, bez iznenađenja, a Edge je ispao tek nešto bolji od Googleovog uratka.

Opera je za potrebe svog testa odabrala stranice s bogatim reklamnim sadržajem, a kako je to bio jedini preglednik s aktiviranom (i dostupnom) opcijom blokiranja reklama, jasno je da je potrošnja ispala manja. U Microsoftu, naravno, nisu bili posebno impresionirani Operinim potezom: