NOSIVO RAČUNALSTVO

Microsoft patentirao pametne naočale

23.11.2012 u 18:12

Bionic
Reading

I u Redmondu pripremaju naočale koje će uvećavati stvarnost i obogaćivati pogled podacima i drugim dodacima, želeći se ubaciti na tržište koje bi moglo vrijediti milijarde dolara

Microsoftov patent za pametne naočale opisuje kako bi naočale mogle biti korištene za, recimo, prikaz statistika ili pojedine poteze igrača tijekom košarkaške utakmice. Patent je na odobrenje predan u svibnju prošle godine i prilično je detaljan, piše BBC.

Pojavi li se na tržištu, bit će konkurent Googleovu projektu Glass. Google će svoje naočale razvojnim programerima isporučiti početkom iduće godine. U prodaju trebale bi biti puštene tijekom 2014. godine.

Uz njih, na sličnim projektima radi niz manjih tvrtki, kao što su Vuzix, TTP i Explore Engage.

Microsoftov patent predviđa povezivanje naočala s računalom koje bi nosili na zglobu na ruci. Alternativa bi bilo upravljanje glasom i pokretima očiju. Kako bi uređaj ostao lako nosiv, vjerojatno je da će veći dio obrade podataka biti smješten u računalnom oblaku.

Same naočale bile bi oruđe za uvećanu stvarnost (augmented reality), koje bi smanjivalo rizik, recimo, propuštanja ključnih trenutaka tijekom već spomenute košarkaške utakmice. U njih će trebati ugraditi puno toga - primjerice, mikrofon, videokamera, žiroskop, senzori za praćenje pokreta očiju, magnetometar, uređaji za povezivanje putem wi-fija i(li) bluetootha...

Za uspješan prototip ključno će biti variranje prozirnosti optičkih leća, koje bi trebale moći prikazivati različite elemente na različitim dijelovima zaslona, a da pritom svejedno možete vidjeti što je ispred vas. U drugim bi situacijama trebale bi biti potpuno neprozirne.

Prema procjenama analitičke tvrtke Juniper Research, tržište za pametne naočale i slično nosivo računalstvo iduće generacije moglo bi do 2014. vrijediti 1,5 milijardu dolara (oko 8,9 milijardi kuna). U godinama koje dolaze njegova bi se vrijednost mogla višestruko uvećati.