ŠTO JE TO UOPĆE?

Microsoft jednostavno objašnjava kvantno računarstvo

26.07.2014 u 07:20

Bionic
Reading

U sklopu odjela za istraživanje i razvoj, Microsoft u posljednje vrijeme sve više pažnje pruža kvantnom računarstvu, a u taj segment su zaposlili i Douglasa Carmeana, koji je ranije u Intelu vodio dizajniranje intelovih procesora. Što je onda kvantno računarstvo o kojem mediji bruje već niz godina?

Stvari se mogu opisati jednostavnije, no teško je pojednostaviti ili radije, na razumljiv način predstaviti polje kvantnog računarstva. Posrijedi je područje znanosti u svojim povojima, a jedan od ciljeva je izrada kvantnog računala, koje bi uobičajene nule i jedinice zamijenilo kvantnim bitovima (qubits).

'Klasična računa imaju značajna ograničenja u rješavanju problema. Postoje neki toliko teški problemi, da kad bi spojili sva računala svijeta zajedno, opet bi trebali mnogo vremena da to riješe', navodi Microsoft. Štoviše, postoje i neki problemi koje računala (nikad) neće moći riješiti, no to je druga priča.

Tu u igru nastupa kvantna mehanika. Qubit može postojati istovremeno i kao nula i kao jedinica, što otvara nemjerljiv prostor za rast u računarstvu. Microsoft navodi da bi problemi za koje su potrebni eoni bili riješeni u vremenu koliko je korisniku potrebno da ugrabi šalicu kave. Kompanija je sastavila i informativni video u kojem na što jednostavniji način pokušavaju objasniti što je to kvantno računarstvo - i zašto je ono bitno:

Microsoft na jednostavan način objašnjava kvantno računarstvo