Sony Ericsson C905

Megapikselima do kvalitetne fotografije

  • Autor: Stanislav Šredl
  • Zadnja izmjena 28.11.2008 14:07
  • Objavljeno 27.11.2008 u 15:07
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Sony Ericsson C905 nudi fotografije vrlo visoke razlučivosti i GPS, ali osim toga ništa što već nismo vidjeli u ponudi tog proizvođača

Sony Ericsson C905 je mobilni telefon kod kojeg je najvažniji fotoaparat. Preskočit ćemo stoga naš uobičajeni redoslijed recenzije i odmah se baciti na procjenu kvalitete fotoaparata.

Nemoguće je ne primijetiti izvanredno visok broj megapiksela na CCD-u ugrađenom u C905, njih čak osam. U mnogim slučajevima na kompaktnim fotoaparatima čip s previše megapiksela zbog svojih malih dimenzija uništava kvalitetu slike, no kod mobitela to nije slučaj. Kvaliteta fotografija je zbog inferiorne optike tek u vrlo rijetkim slučajevima bila prihvatljiva i mjerljiva s čistokrvnim fotoaparatima, pa se pojačani šum i manja kvaliteta ne bi ni primijetili. Međutim, kada se fotografija visoke razlučivosti i nešto manje kvalitete smanji, dobiva se bolji rezultat i tu leži uspjeh modela C905. Njegove fotografije gledane pri zumu od 100 posto nisu ništa posebno, ali nakon manje obrade u nekom programu za obrađivanje fotografija rezultati su sasvim dobri i upotrebljivi za razvijanje.

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Sada se možemo vratiti na recenziranje ostatka ovog uređaja, koji je ipak prvenstveno mobilni telefon. Nažalost, tu nema nekih velikih odstupanja od uobičajenog, njegove sposobnosti su gotovo jednake svim proizvodima više klase ovog proizvođača. Ono što ga donekle izdvaja je ugradnja A-GPS prijamnika koji može poslužiti za navigaciju, ali i za geo tagove na fotografijama.

Forma mobitela je klizna, ali mu profil ne odgovara modernim prohtjevima. Uređaj je dosta debeo, pa time i sveukupno malo većih dimenzija. Pored dimenzija osjeti se i masa koja iznosi 136 grama, što je usporedivo s masom 'pametnih telefona', a C905 to nije. Veće dimenzije omogućile su ugradnju i velikog ekrana, ali je negdje zapelo kod tipaka. One uopće nisu tako praktične kako bi se iz dimenzija uređaja moglo zaključiti, a numerička tipkovnica je negdje na pola puta između one sa W910i i doista dobre tipkovnice.

Mišljenja smo da postoje jeftiniji mobiteli istih mogućnosti, ako broj megapiksela nije od presudne važnosti, u ponudi na tržištu, a i u ponudi Sony Ericssona (primjerice model G705). Korisnici koji mobilni telefon kupuju prema fotoaparatu neka budu spremni izdvojiti priličan iznos novca za ovaj model.

SPECIFIKACIJE
SE C905 Cybershot
Radne frekvencije: 850/900/1800/1900/UMTS MHz
Tip ekrana: 262k boja
Veličina ekrana: 240 x 320 mm
Memorija: 160 MB + 2 GB kartica (Memory Stick Micro)
Dimenzije: 104 x 49 x 18 mm
Masa: 136 g
Vrijeme razgovora: 9 sati
Vrijeme na čekanju: 380 sati
Ugrađena kamera: 8 megapiksela
Komunikacija: Bluetooth, WiFi
Prijenos podataka: GPRS, EDGE, UMTS
E-mail klijent: Da
Cijena: 3.769 kn
Ustupio: Sony Ericsson
www.sonyericsson.com

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi