spaceX ide u svemir

Lutka Ripley bit će prva putnica rakete koju Elon Musk šalje prema svemirskoj stanici

01.03.2019 u 12:11

Bionic
Reading

SpaceX u subotu ujutro pokreće jednu od najvažnijih svemirskih misija u 17-godišnjoj povijesti tvrtke. Dopusti li vrijeme, u svemir bi se nakon niza odgoda napokon trebala vinuti letjelica Crew Dragon. U prvom letu umjesto ljudske posade u njoj će sjediti lutka zvana Ripley i teret vrijedan 150 milijardi dolara.

Raketna tvrtka Elona Muska nastoji pokazati da astronauti mogu sigurno letjeti njegovim svemirskim brodovima. NASA pak misiju vidi kao ključnu kariku prema oživljavanju mogućnosti lansiranja astronauta s američkog tla, američkim svemirskim brodovima.

Crew Dragon, pogonjen raketom Falcon 9, trebao bi poletjeti u 8:48 sati po srednjoeuropskom vremenu iz svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi. Prilikom ovog leta u kabini neće biti ljudske posade, samo teret i lutka opremljena raznim senzorima.

Lutka se zove Ripley, otkrio je u četvrtak Hans Koenigsmann, potpredsjednik SpaceX-a. Ime je posveta Ellen Ripley, glavnoj junakinji filma 'Alien' kojeg glumi Sigourney Weaver.

  • +3
SpaceX Dragon Capsule Demo-1 Test Mission Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Misija se službeno zove SpaceX Demo-1, a ako sve prođe dobro, svemirski brod će odletjeti do Međunarodne svemirske stanice, pristati s laboratorijem vrijednim 150 milijardi dolara, i zatim se nekoliko dana kasnije vratiti na Zemlju.

'Demo-1 kreće na testni let, mada ga mi smatramo pravom misijom', rekao je Kirk Shireman, upravitelj programa svemirske postaje u NASA-inom svemirskom centru Johnson. 'Na Međunarodnoj svemirskoj stanici nalazi se tročlana posada, tako da Crew Dragon mora stići do njih, jednostavno mora.'

Evo što morate znati o prvom letu SpaceX-ovog Crew Dragona

SpaceX već godinama radi s NASA-om na prvom lansiranju Crew Dragon. Nakon niza temeljitih testova - uključujući zvukove koji simuliraju vibracije lansiranja i izlaganje u vakuumskoj komori - Crew Dragon je otpremljen na Floridu krajem prošle godine.

Misija Demo-1 najavljena je za subotu u 8:49 sati po srednjoeuropskom vremenu s Cape Canaverala na Floridi, mada postoji 20% vjerojatnosti da se let odgodi zbog lošeg vremena.

Umjesto posade u kabini će biti testna lutka nazvana Ripleya, po glavnoj junakinji filma 'Alien'. Ripley će biti nakrcana senzorima kojim će se prikupljati svi potrebni podaci. Posljednja lutka koju je SpaceX odletio u svemir bio je Starman kojeg je tvrtka zajedno s Teslinom readsterom poslala u Marsovu orbitu.

Animacija leta svemirskog broda SpaceX Dragon V2 Izvor: Društvene mreže / Autor: SpaceX

Za nešto više od minute, raketa će probiti zvučni zid. Otprilike 80 sekundi nakon lansiranja, Crew Dragon i njegova raketa ući će u fazu maksimalnog dinamičkog pritiska, Max Q.

Nakon približno dvije minute i 30 sekundi, Falcon 9 odvojit će se od gornje etaže koja će nastaviti let. Potom će se okrenuti, upaliti raketne motore i usporiti. Otprilike osam minuta nakon lansiranja pokušat će sletjeti na brod u Atlantskom oceanu. Uspije li, bit će upotrebljena u sljedećoj misiji i tako vlasnicima uštedjeti milijune dolara.

U nedjelju ujutro, Crew Dragon bi trebao stići do Međunarodne svemirske postaje. U prethodnim lansiranjima SpaceX-ove letjelice bile bi privučene pomoću robotske ruke na svemirskoj stanici. Ovaj put Crew Dragon mora dokazati da može sigurno pristati s laboratorijem vrijednim 150 milijardi dolara.

Osmog ožujka oko osam sati ujutro Crew Dragon bi se trebao odvojiti od Međunarodne svemirske stanice i s Ripley i uzorcima za znanstvena ispitivanja krenuti prema Zemlji.

  • +16
SpaceX Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Crew Dragon će u Zemljinu atmosferu ući brzinom desetke puta većom od brzine zvuka, usporiti i otvoriti četiri padobrana za slijetanje. Bude li sve išlo po planu, kapsula će se 8. ožujka spustiti u Atlantski ocean u blizini rta Kanaveral oko 13:30 po srednjoeuropskom vremenu.