KRIZA

Loši poslovni rezultati Nokije i Sony Ericssona

17.04.2009 u 14:12

Bionic
Reading

Veliki proizvođači mobilnih telefona objavili su poslovna izvješća koja pokazuju veliki pad prodaje u odnosu na prošlu godinu

Sony Ericsson je objavio da je u prvom kvartalu 2009. godine zabilježio 35-postotni pad prodaje, što je rezultiralo gubitkom od 358 milijuna eura. Posljedica takvih rezultata poslovanja će biti otpuštanje dodatnih 2.000 radnika povrh već završenog otpuštanja također 2.000 radnika. Vodstvo Sony Ericssona je dovršilo prvi proces restrukturiranja s ciljem smanjenja troškova i započet će novi koji bi trebao biti dovršen sredinom 2010. godine, nakon čega se očekuje povratak tvrtkinih prihoda u zeleno.

Nokia također bilježi pad prodaje u prvom kvartalu ove godine. Telefoni finskog proizvođača su se početkom ove godine prodavali 27 posto slabije nego prošle godine. Najveći pad prodaje od 45 posto je bio u Latinskoj Americi, Sjeverna Amerika je kupila 31 posto manje Nokija, a najmanje dramatično je bilo u Europi (13 posto manje) i Kini (15 posto manje). Ostvareni prihodi su pali na 122 milijuna eura, što Nokiju ne čini gubitašem, ali ja ipak zarada daleko manja od 1,2 milijarde eura utrženih prošle godine u istom razdoblju. U Nokiji kažu da su prvi kvartal 2009. godine predvidjeli kao najgori u ovoj krizi te da očekuju da će se situacija odsad poboljšavati.