ODUŠEVLJENJE U CERN-U

LHC otkrio nepoznatu česticu kakve nema na Zemlji

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 30.04.2012 09:07
  • Objavljeno 30.04.2012 u 07:46
LHC

LHC

Izvor: Promo fotografije / Autor: CERN

Znanstvenici koji rade na Velikom hadronskom sudaraču (LHC) u Institutu CERN objavili su u nedjelju da su otkrili dosad nepoznatu česticu koja se sastoji od tri kvarka

Otkriće se temelji na podacima koje je prikupio eksperiment CMS na kojem istraživanja provodi i skupina hrvatskih znanstvenika.

Nova čestica spada u tzv. barione, nazvana je Xi_b^* i potvrđuje osnovne pretpostavke fizike o povezivanju kvarkova. Svi do danas pronađeni barioni sastoje se od po tri kvarka, a najpoznatiji su proton i neutron.

Neki su kvarkovi po fizičkim mjerilima izuzetno masivne elementarne čestice koje sačinjavaju sve ostale složene čestice. Postoji šest kvarkova, među kojima su najvažniji gornji (up) i donji (down) - oni su stabilni, pa su građevni blokovi cijelog svemira, dok se ostali uglavnom mogu stvoriti samo u eksperimentima ili visokoenergetskim procesima i kratko traju.

'Tijekom sudara protona u LHC-u fizičari Claude Amsler, Vincenzo Chiochia i Ernest Aguiló s Instituta za fiziku sveučilišta u Zuerichu uspjeli su otkriti barion izgrađen od jednog lakog i dva teška kvarka', stoji u priopćenju sveučilišta. 'Čestica Xi_b^* sastoji se od jednog gornjeg (up), jednog čudnog (strange) i jednog donjeg (down) kvarka, električki je neutralna i ima spin 3/2. Masa joj je usporediva s masom litijeva atoma.'

Nova čestica postoji samo vrlo kratko vrijeme, a znanstvenici su je uspjeli zabilježiti zahvaljujući činjenici da i nakon nestanka za sobom ostavlja trag raspada. Vrlo je rijetka; na Zemlji ne postoji u prirodi, već samo u sudaračima. No stručnjaci pretpostavljaju da bi se poneka mogla pronaći u vanjskom svemiru.

Jedan od voditelja istraživanja fizičar Carlos Lourenco kaže da 'otkriće nije samo omogućilo da shvatimo kako se kvarkovi vežu i tako potvrdilo teoriju snažnih interakcija, jedne od četiri osnovne sile prirode, već je također otvorilo vrata za nove pronalaske'.

Četiri fundamentalne sile prirode su jaka nuklearna sila, slaba nuklearna sila, elektromagnetska sila i gravitacija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi