PODRŠKA

LG-jeva tehnologija uz superračunalo Bura

01.03.2016 u 15:43

Bionic
Reading

Osim što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za puštanje u rad koristila najnoviji LG-jev smartfon V10, za vizualizaciju i prikazivanje rezultata rada superračunala trajno se upotrebljava UHD televizor 79UB980V

Sudionicima je na događanju predstavljena LG-jeva OLED tehnologija na UHD OLED televizoru 65EF950V, a LG je za potrebe prezentacije superračunala osigurao i novi zakrivljeni 34-inčni QHD monitor 34UC98 omjera prikaza 21:9.

Najsnažnije superračunalo Hrvatskoj i regiji je u rad pušteno tijekom otvorenja međunarodnog skupa Otvoreni dani ICT-HPC na Sveučilištu u Rijeci gdje su predstavljena dostignuća informatičkih tvrtki iz tog grada i okolice.

Superračunalo Bura koristi se u biotehnološkim i biomedicinskim istraživanjima, a njegova vrijednost iznosi 44,7 milijuna kuna.

Temelji se na vodom hlađenim poslužiteljima Bull DLC B720. Sastoji se od 288 čvorova. Svaki čvor ima po dva Intelova procesora E5-2690 v3, što čini sustav od ukupno 6912 procesorskih jezgri ukupne snage 239,64 teraflopsa (mjereno prema Rmaxu).


Bura ima više od 18 terabajta radne memorije i diskovne sustave kapaciteta 850 terabajta. Brzu komunikaciju među komponentama super-računalnog klastera Bura osigurava mrežni sustav Mellanox Infiniband FDR 56GB. Navedene tehničke specifikacije čine Buru najsnažnijim superračunalom u Hrvatskoj i regiji Adriatic.

Superračunalo Bura temelji se na tehnologiji Bull tvrtke Atos. Instalirala ga je slovenska tvrtka SmartIS. Dio je projekta Razvoj istraživačke infrastrukture na kampusu Sveučilišta u Rijeci koji je financiran iz sredstava EU.