ISPROBALI SMO

LG G Pad 8.0 igra na kartu niske cijene

18.03.2015 u 14:50

  • +3

LG G Pad

Izvor: Promo fotografije / Autor: LG

Bionic
Reading

Prodaja tablet računala prošle godine očekivano se usporila, no proizvođači svejedno ne posustaju - svako malo predstavljaju neki od novih, unaprijeđenih modela. Dokopali smo se uređaja LG G Pad 8.0 te donosimo dojmove

LG-jeva obitelj tablet računala G Pad prošle godine postala je bogatija za još nekoliko predstavnika, a ovom prilikom isprobali smo model oznake LG G Pad 8.0 (V490). Uređaj je dostupan u tri varijante, Wi - Fi, Wi - Fi + 3G te LTE, a potonju verziju smo i sami isprobali.

Dizajn

Kako to i uređajima ove vrste dolikuje, prednja strana tableta rezervirana je za zaslon, u ovom slučaju 8-inčni razlučivosti 800 x 1280 piksela pri 189 ppi-ja, te kamericu razlučivosti 1,3 megapiksela, bočna za tipke za paljenje/gašenje uređaja te namještanje razine glasnoće, a donja za utor microUSB dok su na gornjoj ispod zajedničkog pokrova smješteni utori za microSD i microSIM kartice. Odabir 8-inčnog zaslona čini nam se idealan za uređaje ove vrste, a sličnog mišljenja su i kupci diljem svijeta, s obzirom da najčešće odabiru tablete ovih dimenzija.

Bočne i cijela stražnja strana uređaja pokriveni su bijelom mat plastikom koja se odlično uklapa u cijeli dojam o tabletu, bacimo li pogled na prodajnu cijenu. Na stražnjoj su još smješteni ugrađeni zvučnici te 5-megapikselna kamerica.

U globalu, LG G Pad 8.0 ne daje dojam uređaja jeftin(ij)e kategorije, izrađenog od ‘jeftinih’ materijala, no s druge strane ne može ga se svrstati u top kategoriju tableta. Iskreno, LG G Pad 8.0 je dimenzijama, izgledom i cijenom doista uređaj koji vrijedi nabaviti.

Ispod haube

LG G Pad 8.0 pokreće Qualcommov chipset Snapdragon 400, četverojezgreni procesor Cortex A7 radnog takta 1.2GHz te Adreno 305 GPU, sadrži 1GB radne memorije te 16GB prostora pohrane, proširivog memorijskim karticama. Od ostalog, tu su uobičajeni senzori akcelerometar i kompas, GPS te ostale komponente koje uobičajeno pronalazimo u uređajima ove vrste.

Zaslon je IPS LCD dijagonale osam inča, razlučivosti 800 x 1280 piksela i očekivano se uklapa u cijenu tableta. Zahtjevnijim korisnicima, onima koji žele da ‘crna boja bude crna’, a bijela bijela, preporučujemo nabavku moćnijeg modela G Pad 8.3. OLED zasloni koji pružaju znatno jasniji prikaz slike prilično su nas razmazili.

Što se softverske strane tiče, LG G Pad 8.0 isporučuje se s Androidom u verziji 4.4.2 i nije nam poznato hoće li i kada stići nadogradnje na novije verzije. LG je u uređaj upakirao ponešto vlastitih aplikacija, poput QuickRemotea, kojim ćete upravljati drugim kompatibilnim uređajima u svom domu; QPaira, što omogućuje uparivanje tableta i mobilnih uređaja tvrtke LG, neizostavnog LG Smart Worlda, alternativnog izvora aplikacija za vaše tablet računalo te ponešto drugih. Sve navedene aplikacije nije moguće ukloniti s tablet računala ako ih ne želite koristiti, no neće vam predstavljati neku smetnju u svakodnevnom radu.

Verzija Androida upakirana na G Pad 8.0 ponešto je prilagođena tako da će raniji vlasnici LG-jevih uređaja prepoznati dodatke poput načina zaključavanja uređaja Knock Code, načina prikaza ‘slike u slici’ QSlide, istovremenog korištenja dviju aplikacija na podijeljenom zaslonu i sl.

Isplati li se onda nabaviti LG G Pad 8.0?

Ukratko, isplati. Sam uređaj u slobodnoj prodaji stoji 1.399 kuna te za tu cijenu nudi sasvim dovoljno. Većina korisnika koji se odluče na nabavku ovog uređaja bit će zadovoljni njime, a oni nešto zahtjevniji ionako će ga zanemariti zbog ranije spomenutih ‘nedostataka’, koji to u stvari nisu.

LG G Pad 8.0 LTE
Dimenzije: 124,2 x 210,8 x 9,9 mm
Masa: 344 grama
OS: Android 4.4.2 KitKat
Procesor: Qualcomm Snapdragon 400/4 jezgre takta 1.2 GHz
GPU: Adreno 305
Memorija: 1 GB RAM-a, 16 GB interne memorije
Zaslon: IPS zaslon 8 ” WXGA od 1280 x 800 piksela, 16M boja
Kamere: 1.3 MP prednja – 5 MP stražnja
Baterija: 4200 mAh
Cijena: 1.399 kuna