PITANJE JE SAD

Laže li FED o Anonymousovu napadu?

08.02.2013 u 11:39

Bionic
Reading

Američka središnja banka priznala je da su hakeri upali u dio njenog sustava, ali tvrdi da tome ne treba pridavati veliko značenje. Stručnjaci se ne slažu

Nakon što je Anonymous objavio podatke više od 4.600 direktora banaka na državnom web sajtu u nedjelju, u kojoj se igrao Super Bowl, FED je žrtvama i medijima priznao da je do napada doista došlo.

Ujedno su ustvrdili da je važnost tog hakerskog upada precijenjena. Stručnjaci za računalnu sigurnost smatraju da u američkoj središnjoj banci nisu u pravu, piše ZDNET

Baza podataka u koju su provalili pripada FED-ovom ogranku u St. Louisu, zaduženom za komunikacije u hitnim slučajevima, koji pokriva 17 američkih saveznih država, a trebao se proširiti na još sedam ove godine.

Koristi ga 40 posto banaka pod nadzorom saveznih država za komunikaciju s nadzornim tijelima tijekom kriznih situacija, poput vremenskih nepogoda, požara, ali i terorističkih napada te drugih događaja koji imaju utjecaja na financijska tržišta.

Tijekom operacije 'Last Resort' Anonymous su se dokopali korisničkih podataka američkih bankovnih direktora i objavili ih, tražeći promjenu američkih zakona o računalnom kriminalitetu, kao i istragu 'prerevnih tužitelja', vezano uz samoubojstvo suosnivača Reddita i borca za slobodu interneta Aarona Swartza.

Objavljeni su osjetljivi podaci poput korisničkih imena, akreditacija, IP adresa i informacija za kontakt. Da bi ih objavili, hakeri su provalili na sajt informacijskog centra pravosudnog sustava Alabame. Za objavu su koristili URL koji je sadržao izraz 'oops-we-did-it-again' (ups-opet-smo-to-napravili).

FED je objavio da je iskorišten privremen sigurnosni propust koji je brzo uklonjen te upozorio pojedince i institucije čiji su podaci objavljeni, obavijestivši ih kako će im lozinke biti promijenjene. Incident, tvrde, neće imati utjecaja na najvažnije funkcije sustava, uključujući banke pogođene napadom.

Stručnjaci imaju drukčije mišljenje. Upozoravaju da su, uz korisnička imena, objavljene lozinke koje je moguće dekriptirati i zlorabiti, pa stoga FED laže kad kaže da nema rizika. Možda neće ostati bez novca na računu, ali može biti metom daljnjih hakerskih napada i pokušaja prevare.