MI PROTIV NJIH

Lasica poginula u hadronskom sudarivaču završila u bizarnoj izložbi

31.01.2017 u 13:35

Bionic
Reading

Veliki hadronski sudarivač možda je jedna od najvećih i najsloženijih mašina na svijetu, no sve što je prošlog studenog trebalo za njegovo gašenje je jedna zalutala i poduzetna lasica. Mali nesretnik preskočio je ogradu kod podstanice te zadobio strujni udar od 18.000 volti. Njegovo preparirano tijelo izloženo je u prirodoslovnom muzeju u Rotterdamu

'Priče mrtvih životinja' izložba je koja preispituje temu sudara ljudskog i životinjskog svijeta koji rezultira dramatično za obje strane, izjavio je ravnatelj muzeja Kees Moeliker. Izložbu čine životinje koje su patile životom zahvaljujući ljudskoj prisutnosti.

Lasica se pridružila vrapcu kojeg su ustrijelili nakon što je sabotirao pokušaj probijanja svjetskog rekorda tako da je srušio 23.000 kockica domina, jež koji se zaglavio u loncu za McFlurry u McDonald'su te somu koji je nastradao u društvu muškaraca iz Nizozemske koji su razvili tendenciju ispijanja velike količine alkohola i gutanja riba koje plivaju u akvarijima. Som se, naime, pokazao opasnim zalogajem. Nakon što ga je jedan od muškaraca progutao, som je rastegnuo šiljate peraje u očajničkom pokušaju samoobrane.

Pokušaj koji, očekivano, somu nije spasio život, ali je muškarcu koji ga je progutao priuštio tjedan dana intenzivne njege u obližnjoj bolnici.

Lasica koju Moeliker smatra najvažnijim eksponatom na izložbi nije prva koja je uspjela pokvariti LHC u Cernu. Na njegovu žalost, malog uljeza koji je nastradao još u travnju radnici u labosu su spakirali i bacili u koš. Kako bi se domogao druge lasice koja se uspjela spržiti u ogromnom stroju, morao čekati da se incident jednostavno ponovi. Prošlog studenog i to se ponovilo te je na prvi glas o lasici iz Cerna pohitao po leš.

Ravnatelj muzeja tvrdi da voli poetičnu ideju lasice koja zaustavlja najveći stroj na svijetu. 'Želimo dokazati da bez obzira na to što mi radili okolišu, utjecaj prirode uvijek će biti prisutan.'

The Guardian