TEHNO SAVJETI

Laptop vam se pregrijava? Možda je razlog ovo

07.12.2020 u 06:45

Bionic
Reading

Laptopi se mogu zagrijati zbog hrpe različitih razloga - dijagnosticiranje problema nije uvijek isto, što znači da ćete morati napraviti nekoliko stvari prije nego što otkrijete u čemu je problem

Ako ste vlasnik računala i odjednom osjetite kako se računalo pregrijava, a toplina dolazi iz tipkovnice, prva stvar koja bi vam mogla pasti na pamet je 'pokvario se'. Skoro svaki vlasnik laptopa u nekom će trenutku osjetiti kako se računalo zagrijava, objašnjava Business Insider.

Ako je vaš laptop pregrijan cijelo vrijeme, možda biste ga trebali dijagnosticirati. U najgorem slučaju, sam će se isključiti ako ugrađeni senzor prepozna previsoku temperaturu.

Što učiniti?

Za početak, pažljivo obrišite laptop - ako imate pristup ventilatoru, očistite i njega od prašine. Za ovo korisitite vatu za uši ili komprimirani zrak u limenci. Ako se odlučite za zrak, obavezno nagnite laptop prema dolje kako biste prašini spriječili ulazak u druge dijelove računala.

Najčešći krivci

Većina prijenosnika može normalno raditi na temperaturama do oko 40 stupnjeva celzijusa, no ako ga koristite u krevetu, na jastuku ili ispod posteljine, porast će mu temperatura. Posteljina i jastuci zadržavaju toplinu te mogu uzrokovati pregrijavanje računala ako ga na njih položite tijekom rada. Također imaju dosta nezgodnu osobinu blokiranja izlaza za ventilaciju.

Ugasite zahtjevne aplikacije

Ukoliko primjetite da se ventilator vašeg računala sve češće pali, razmislite o zatvaranju intenzivnih aplikacija. Primjerice, ako u isto vrijeme imate upaljene Microsoft Excel, Adobe Photoshop i Google Chrome, no samo koristite Chrome, predlažemo da ugasite ostale aplikacije sve dok vam neće trebati.

Pokretanje nekoliko aplikacija odjednom povećava opterećenje CPU-a ili procesora, dijela računala koje radi sa korisničkim naredbama.

Razmislite o servisu

Ako se vaš prijenosnik pregrijava i gore navedene metode ne funkcioniraju, ugasite ga, isključite iz struje i razmislite o nošenju računala stručnjaku. Preveliko zagrijavanje može oštetiti računalo i sve pohranjene podatke.