.LOL i .DOCTOR

Kreće utrka za 1400 novih domena

  • Autor: Merita Arslani
  • Zadnja izmjena 13.06.2012 14:28
  • Objavljeno 13.06.2012 u 13:59
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Konačna lista prijedloga koji će konkurirati popularnom dot.comu bit će objavljena do kraja dana, a prve nove domene bit će u upotrebi za godinu dana

ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) danas objavljuje listu prijedloga za nove domene, a na natječaj koji je raspisao u svibnju prijavljeno je preko 1410 različitih novih domena koje bi trebale konkurirati popularnom dot.comu. Iz ICANN-a su za sada otkrili da je više od pola prijava pristiglo iz Sjedinjenih Američkih Država, čak 911, a 675 prijava iz Europe.

Inače je stiglo 1930 prijedloga, ali neki su bili isti, tako da konačna brojka iznosi 1410. Predlagači koji su poslali iste ideje morat će se dogovoriti oko toga tko polaže pravo na ime, navode iz ICANN-a, a ukoliko se ne dogovore, ICANN će za te nazive održati aukciju na koju se mogu javiti svi zainteresirani. Novi prijedlozi odnose se na imena korporacija, hobije, etničke grupe, izraze i sve ostalo za što su oni koji su prijavili nove domene mislili da bi moglo biti zanimljivo za potencijalne klijente i korisnike. Među prijavljenim novim domenama su: .music, .doctor, .Youtube, .bank, .lol, .Google, .cloud i brojne druge, a kompletnu listu ICANN će otkriti tijekom dana.

Prema njihovim najavama, prioritet će imati domene koje su orijentirane na društvo i zajednicu. Nakon što ICANN objavi listu prijedloga, korisnici će imati rok od 60 dana komentirati ponuđene prijedloge. Osim komentara, korisnici će moći pojedine domene prijaviti i kao uvredljive ili pak potegnuti pitanja oko autorskih prava za pojedine nazive.

S obzirom da će potrajati procedura odobravanja za nove domene, predviđa se da će proći barem godinu dana dok ne budu u upotrebi. Naime, osim javne rasprave o nazivima, svatko tko je prijavio nove domene morat će predložiti i financijski plan koji mora biti održiv. Za ICANN je on bitan ukoliko kompanija kao vlasnik neke domene može jamčiti da će ona postojati i ukoliko kompanija propadne. Svi koji su prijavili nove domene za svaku su prijavu morali platiti 185 tisuća dolara, a novi nazivi, među kojima ima vrlo privlačnih za velik broj klijenata i korisnika, mogli bi donijeti veliku zaradu njihovim vlasnicima.

Među onima koji su prijavili najviše prijedloga za nove domene je Google, koji je prijavio preko pedeset novih naziva

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi