MICROSOFT UPOZORAVA

Kradete softver? Krivi ste za gubitak 500 milijardi dolara

21.03.2014 u 06:49

Bionic
Reading

Microsoft je krajem prošle godine otvorio najmoderniji Centar za cyberkriminal, čime su demonstrirali da se aktivno uključuju u svijet računalne sigurnosti. U Redmondu su ovih dana objavili rezultate studije koja zaključuje da će pojedinci, baš kao i poduzeća imati ogromne novčane gubitke uslijed korištenja piratiziranog softvera

Studiju je napravila analitička kuća IDC uz NUS (National University of Singapore), a prema njoj će samo u 2014. godini poduzeća potrošiti nevjerojatnih 500 milijardi američkih dolara kako bi popravili probleme vezane uz malware koji se pojavljuje na piratiziranom softveru.


Kako Microsoft piše, studija je samo potvrdila ono što kompanijin Centar za cyberkriminal vidi već neko vrijeme - organizirani kriminal u kojem se u piratiziranom softveru pojavljuje niz problema vezanih za sigurnost, što uključuje i hrpu malwarea - sve je aktivniji.

Kad su u pitanju pojedinačni korisnici softvera, diljem svijeta se očekuje da će njihovi troškovi biti oko 25 milijardi američkih dolara uz čak 1,2 milijarde radnih sati potrebnih za rješavanje malicioznog koda. NUS je za istraživanje analizirao 203 računala koja su kupljena u 11 zemalja kao 'nova računala' (a zapravo su imala hrpu piratiziranog softvera). Na 61% njih je otkrivena infekcija malicioznim sadržajem. Štoviše, veći dio njih je imao više od jedne vrste malwarea.

Cijelo istraživanje (format .pdf) je dostupno u sklopu Microsoftove Play It Safe Day kampanje.