UZ DRŽAVNU PODRŠKU

Kina potiho gradi blockchain platformu. Evo što znamo o njoj

17.05.2022 u 15:54

Bionic
Reading

Kinezi su u tišini razvili mrežu koja bi trebala omogućiti brže i jeftinije korištenje aplikacija za blockchain. No, na putu do globalne dominacije mogla bi se naći suočena s nekoliko ozbiljnih prepreka

Kineski predsjednik Xi Jinping želi da Kina iskoristi prednosti koje nudi tehnologija blockchaina. Još 2019. godine kineski je vođa istaknuo kako je blockchain 'važan napredak na području nezavisne inovacije temeljnih tehnologija'.

Nakon toga je blockchain postao kineskim nacionalnim prioritetom, skupa s poluvodičima i drugim tehnologijama u kojima se ta država želi istaknuti.

Od tada su, bez puno publiciteta, gradili platformu za olakšavanje primjene tehnologije blockchaina u svakodnevnom poslovanju tvrtki. U prijevodu na engleski nazvana je Blockchain-based Service Network (BSN).

Što je blockchain?

Blockchain je digitalno distribuirana javno dostupna knjiga koja bilježi transakcije na mreži bitcoina. Decentralizirana je, što znači kako nema jednog vlasnika već ju održavaju članovi mreže sudionika, koji za to koriste posebno prilagođena računala.

Postoje brojni različiti oblici blockchaina. Velikim dijelom se razlikuju po tome je li riječ o javnom ili privatnom blockchainu.

Blockchainovi bez dozvola (poznati i kao blockchaini bez povjerenja ili javni blockchaini) omogućavaju pristup i moguće izmjene zapise svima svima koji koriste određenu vrstu softvera ili uređaja.

Naspram njih su blockchainovi za pristup kojima je potrebna dozvola. Obično su privatni i pripuštaju tek određene korisnike.

Zašto koristiti blockchain?

Zagovornici ove tehnologije tvrde kako blockchain može omogućiti da inače spori i skupi procesi, poput primjerice prijenosa novca preko državnih granica, postanu brži i transparentniji.

Također, nude takozvane pametne ugovore. Riječ je o ugovorima napisanim u računalnom kodu koji se izvršavaju automatski po ispunjavanju određenih uvjeta. Mogli bi odigrati ključnu ulogu u budućnostima na područjima kao što su trgovanje i financije.

Što može BSN?

BSN je namijenjen tvrtkama, ponajprije onima koje upravljaju infrastrukturom za računalni oblak. To mogu biti veliki igrači poput Amazona i Microsofta ili manje tvrtke koje imaju vlastiti privatni cloud ili intranet.

BSN im nudi sve potrebno za primjenu aplikacija blockchaina na jednom mjestu, kako bi snizili troškove i ubrzali implementaciju.

Uz to, nastoje riješiti problem interoperabilnosti kako bi različiti blockchaini mogli razmjenjiati podatke i omogućiti glatko odvijanje transakcija.

Za tvrtke koje žele koristiti nekoliko aplikacija za blockchain odjednom BSN bi im trebao to omogućiti putem njihovog pružatelja usluga clouda, umjesto instalacije više novih web poslužitelja.

Potražnja za takvim proizvodima zasad je niska, ali u tvrtci Red Date Technology - jednoj je od osnivačica BSN-a - očekuju kako će se to promijeniti u idućih desetak godina.

BSN pritom nema vlastiti blockchain. Ne postoji digitalna kriptovaluta povezana s tom platformom, zato što je Kina de facto zabranila aktivnosti vezane uz kriptovalute i stavila ih izvan zakona. Takav pristup bi mogao biti privlačan velikim tvrtkama koje ne žele biti izložene rizičnom i nepredvidljivom ponašanju digitalnih valuta.

Tko stoji iza BSN-a?

Uz već spomenuti startup Red Date Technology, tu su entiteti povezani s kineskom vladom, poput Državnog informativnog centra, pod okriljem Povjerenstva za nacionalni razvoj i reformu. Uključen je i državni telekom operator China Mobile.

Izazov globalnog razvoja

Upravo ta povezanost s kineskim vlastima mogla bi biti među najvećim preprekama pri širenju poslovanja na globalnoj razini. Trenutno to pokušavaju riješiti razdvajanjem međunarodnog od poslovanja na domaćem kineskom tržištu.

Platforma za međunarodno tržište trebala bi se temeljiti na otvorenom računalnom kodu, kako bi ju mogli pregledati svi zainteresirani.

Također, problem bi mogao predstavljati i centralizirani ustroj BSN-a, nekompatibilan s općenito decentraliziranom prirodom blockchaina, piše CNBC.