KONKURENCIJA ISS-u

Kina lansirala najdužu ljudsku svemirsku misiju

12.06.2013 u 15:05

Bionic
Reading

Kina je u utorak iz Unutarnje Mongolije lansirala svoju petu, najdužu svemirsku misiju s ljudskom posadom u kojoj je poslala troje astronauta na eksperimentalni laboratorij u nastojanju da do 2020. izgradi svoju svemirsku postaju

Posada bi u svemirskom laboratoriju Tiangong trebala provesti nešto manje od dva tjedna. Putovanje do postaje koja kruži u orbiti na visini od 335 km trajat će nešto više od 40 sati. Druga Kineskinja u svemiru Wang Yaping (33) iz svemira će održati predavanje studentima na Zemlji.

Kineska agencija planira Tiangong pretvoriti u trajno naseljenu svemirsku postaju nalik na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) koja će se snabdijevati robotiziranim letjelicama.

Kina ovaj projekt razvija potpuno odvojeno i izolirano od partnerskih agencija koje su sudjelovale u izgradnji ISS-a. No to bi se u narednim godinama moglo promijeniti.

'Nadamo se da ćemo moći koristiti tu svemirsku stanicu', rekao je direktor ljudskih letova Europske svemirske agencije (ESA) Thomas Reiter koji vjeruje da će se prvo uspostaviti razmjena eksperimenata. 'Nekoliko kolega u Europskom astronautskom centru već je počelo učiti kineski jezik' dodao je.