HULU U PROBLEMIMA

Kamo ide internetska televizija u SAD-u?

28.01.2011 u 14:30

Bionic
Reading

Većina korisnika u Hrvatskoj nikad nije čula za Hulu, iz posve jasnih razloga: taj je servis nedostupan u Hrvatskoj zbog peripetija s autorskim pravima. No u SAD-u Hulu je vrlo popularan servis koji besplatno nudi nove serije i filmove, s podrškom velikih medijskih kuća kao što su NBC, Fox i ABC. U posljednje vrijeme, čini se, ta podrška jenjava, pa je pitanje hoćemo li (i u kojem obliku) ikad vidjeti Hulu i na našim prostorima

Problem s kojim se Hulu susreće od svojih početaka je, kao i uvijek, poslovni model. Naime, besplatan sadržaj (koji se djelomično financira reklamama) je koncept koji je teško prodati medijskim kućama koje su utrošile milijune na prodaju i promociju tih istih sadržaja.

U posljednje vrijeme pak stvari se na internetu mijenjaju; zahvaljujući Appleovom servisu za prodaju glazbe i aplikacija iTunes, korisnici se pomalo navikavaju da više nije sve besplatno, i sve im je lakše posegnuti za kreditnom karticom kad je u pitanju glazba, film, serija ili računalna igra.

Tako, prema pisanju Wall Street Journala, misle i NBC te Walt Disney Co. (dio ABC-Disney grupe). Te kompanije u posljednje vrijeme sve više razmišljaju o tome da povuku dio sadržaja s Hulua jer se boje da im besplatna ponuda na toj stranici ugrožava televizijski biznis.

Ukoliko taj pritisak postane neizdrživ, Hulu bi mogao postati online on-demand (engl. na zahtjev) kablovska kompanija, koja radi po principu platiš pa gledaš.

Je li prerano za takav potez i jesu li korisnici spremni plaćati za nešto što su donedavno imali besplatno? Teško je reći, no uvjeti su sve zreliji za takav potez. YouTube i slični servisi više ne dopuštaju podizanje sadržaja zaštićenih autorskim pravima. Naravno, uvijek ostaje mogućnost piratiziranja filmova, serija, glazbe i aplikacija, no to je močvara krcata virusima i sličnim zamkama u kojoj se snalazi sve manje korisnika, dok s druge strane servisi kao što je iTunes nude vrlo ugodno, čisto i primamljivo korisničko iskustvo.

Kako će proći sam Hulu, zapravo nije presudno; američki medijski giganti imaju dovoljno sredstava na raspolaganju da eksperimentiraju s različitim načinima prikaza i naplate svojih proizvoda dok ne pogode pravu stvar. Čak i ako se oni ne snađu, Apple i druge tehnološke kompanije znat će doprijeti do korisnika, što je već više puta dokazano. Klinci danas kupuju igre na Valveovoj online distribucijskoj platformi Steam, glazba se kupuje na iTunesu, a mobilne aplikacije u App Storeu ili Android Marketu.

I televizija će se jednom pojaviti na toj listi - izgledno je samo da će se medijske kuće morati pomiriti s nižim cijenama. Ako Napster može za nekoliko dolara mjesečno ponuditi svu glazbu koja vam padne na pamet, ne vidimo zašto bi s TV sadržajima bilo drugačije, što je zapravo i fer, s obzirom na to koliko online distribucija pojednostavljuje stvari i smanjuje troškove.

Nas u Hrvatskoj sve to i ne dira previše; Hulu i slični servisi kod nas nikada nisu ni došli, tako da smo transformaciju internetske televizije imali priliku gledati samo sa strane. No sve će to jednog dana doći i preko Velike bare, što će domaći korisnici (vjerujemo) pozdraviti, jer će današnje muke po torrentima konačno zamijeniti neko ugodnije korisničko iskustvo. Ako za sve to bude trebalo izdvojiti pokoji dolar ili kunu, preživjet ćemo.