JEFF BEZOS

Kako uspjeti: Pet životnih savjeta šefa Amazona

18.11.2017 u 09:40

Bionic
Reading

Evo što nas šef Amazona ima za podučiti o životu, radu, inovaciji, uspjehu i (uspješnoj) ljubavi

U nedavnom glamuroznom intervjuu vizionar i najbogatiji čovjek na svijetu Jeff Bezos izlio je dušu o svakodnevnom životu te odlukama koje su ga dovele ovdje gdje jest.

Kako odgajati djecu?

Jeff i njegova supruga svojoj djeci još od četvrte godine starosti dopuštaju korištenje oštrih noževa, a uskoro ih planiraju upoznati s alatima na struju. Njihov princip je 'ako se ozlijede, naučit će'. Jeff je nadodao da 'bi radije imao dijete s devet prstiju nego dijete koje je nesnalažljivo'.

Kako je odlučio napustiti svoj posao i pokrenuti Amazon?

Jeff je bio zaposlen kao inženjer softvera za financije na Wall Streetu. 1994. godine je svojem šefu rekao da planira pokrenuti dućan knjiga na internetu, na što je ovaj odgovorio da se radi o dobroj ideji za nekoga tko nije zadovoljan svojim poslom.

'Upitao sam se što bih o toj odluci mislio kada bih navršio osamdeset i nakon toga izabrao onaj put zbog kojeg kasnije neću žaliti', kazao je Bezos.

Kako birati partnera za vezu?

Kad je Bezos odlučio upoznati nekoga, njegovi prijatelji predložili su mu hrpu slijepih spojeva. S vremenom je zaključio da će pronaći ženu svojih snova u trenu kada upozna onu snalažljivu. 'Želio sam ženu koja bi me mogla izvući iz zatvora u zemlji trećeg svijeta' rekao je zahtjevni šef Amazona.

Kako biti inovator?

Svijet oko nas toliko je složen da morate biti 'stručnjak u domeni' kako biste pronašli rješenja svojih problema. 'Problem je u tome što nakon specijalizacije u nekom polju ostajete zarobljeni u svojem znanju. Cilj je pristupiti stvarima koristeći dječju znatiželju. Izumitelji su stručnjaci s početničkim mentalnim sklopom', kaže Bezos.

Kako postići ravnotežu izneđu posla i života?

'Sviđa mi se fraza 'harmonija između posla i života', naglašava Bezos. 'Ravnoteža znači da postoji stroga razmjena slobodnog vremena i posla'. Šef Amazona smatra da sreća na poslu znači i sreću u slobodnom vremenu. Nebalans donosi negativnost i osobu pretvara u nekoga tko crpi energiju kolega i obitelji. Bezosov recept do uspjeha nije samo pravilno raspoređivanje sati u danu, već energija za suradnju uz dozu entuzijazma.

  • +3
Jeff Bezos, glavni čovjek Amazona Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia