PRIVATNOST PRIJE SVEGA

Kako se zaštititi kad vas bilo tko može pronaći na Facebooku

14.10.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Facebook je posljednjim promjenama postavki privatnosti ukinuo mogućnost 'skrivanja' od drugih korisnika i tražilica, ali to ne znači da su profili sad dostupni svima

Facebook je posljednjim promjenama postavki privatnosti najavio ukidanje opcije 'skrivanja' od tražilica odnosno omogućio da se svakog korisnika može pronaći upisivanjem njegovog ili njezinog imena.

No iako je opciju 'skrivanja' koristilo manje od 10 posto korisnika, mnogi su se pobunili zbog ukidanja te mogućnosti.

Iako se korisnici neće moći u potpunosti sakriti od drugih korisnika ili tražilica, pravilnim korištenjem sigurnosnih postavki mogu kontrolirati tko i što vidi na njihovim profilima.

TechHive podsjeća kako je uvođenjem Graph Searcha promijenjen način na koji se pretražuju korisnički profili. Više nije potrebno znati točno ime i prezime korisnika, već ga je moguće pronaći preko pretrage 'prijatelji mojih prijatelja koji žive u Osijeku'.

Stoga je naglasak stavljen na upravljanje pojedinim aspektima profila - fotografijama, statusima ili osobnim podacima.

U 'Postavkama privatnosti' treba podesiti opciju 'Tko može vidjeti moje stvari'. Tako korisnici mogu ograničiti tko može vidjeti što su objavljivali u prošlosti, ali i tko će vidjeti njihove buduće objave.

Postavke će vrijediti za sve objave, ali korisnik isto tako može mijenjati postavke za svaku pojedinu objavu odabirom ikone ljudi ili planeta u dnu prozora objave.

U teoriji korisnici mogu sve svoje objave postaviti kao vidljive samo njima ili samo njihovim prijateljima, osim naslovne fotografije. Ona će uvijek biti javna.

Neki korisnici primijetili su i kako im se u posljednje vrijeme profilne fotografije automatski objavljuju kao javne fotografije, iako su dosad bile ograničene samo na prijatelje.

No za razliku od naslovnih fotografija, profilne još uvijek mogu biti ograničene samo na prijatelje.

Kao i uvijek kod Facebooka, pažljivo čitajte promjene postavki privatnosti i vodite računa da su postavke još uvijek onakve kakvima ste ih postavili.