PRVI TAKAV POKUS IKAD

Kako nas NASA namjerava obraniti od asteroida?

18.07.2017 u 10:47

Bionic
Reading

U NASA-i imaju plan kako sačuvati Zemlju od smrtonosnih asteroida i pripremaju se za koju godinu testirati ga

Veliki asteroidi koji se nađu na putanji sudara sa Zemljom vrlo su rijetki. No, dovoljan je samo jedan kako bi donio posvemašnje razaranje i kraj civilizacije kakvu danas poznajemo. 

U američkoj svemirskoj agenciji NASA-i razvijaju moguću protumjeru: malu svemirsku letjelicu koja će se zabiti u asteroid kako bi ga skrenula sa za naš planet potencijalno fatalne putanje. 

Projekt se zove AIDA DART (Double Asteroid Redirection Test) i predviđa prvi eksperiment te vrste u poznatoj povijesti ljudskog roda. 

Za sedam godina letjelica DART trebala bi se zabiti u površinu asteroida, kako bi znanstvenici mogli provjeriti kako će udar utjecati na brzinu i putanju asteroida. 

Svemirsko tijelo u koje će se DART zabiti dio je binarnog asteroidnog sustava Didymos (grčki naziv za blizance), u kojem dva asteroida kruže jedan oko drugog.

Devet puta brže od metka

Didymos A je veličine oko 780 metara, dok Didymos B ima oko 160 metara.  NASA će pokušati pogoditi manji dio tog nebeskog para brzinom devet puta većom od one koju postigne metak ispaljen na površini Zemlje (oko šest kilometara u sekundi) te proučavati promjene u orbiti asteroida nakon udara.

DART je nedavno iz konceptualne prebačen u razvojnu fazu. Letjelica veličine hladnjaka bit će izrađena u Laboratoriju za primjenjenu fiziku John Hopkins u američkoj saveznoj državi Maryland.

Više: NASA i AIDA DART 

Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA.gov Video