U PRAKSI

Kako gradove učiniti pametnijima

17.10.2016 u 15:25

Bionic
Reading

Deutsche Telekom i južnokorejska telekomunikacijska tvrtka SK Telecom udružili su snage kako bi ojačali pozicije vodećih kompanija za globalnu tehnologiju

Deutsche Telekom i SK Telecom će tvrtke kroz suradnju zajednički razvijati vodeća rješenja u industriji pametnih gradova. Stoga smo odlučili izbliza pogledati pametne gradove u Aziji.

Busan je drugi najveći grad u Južnoj Koreji s oko 3,6 milijuna stanovnika. Prvi je pametni grad u Koreji baziran na IoT (Internet of Things, internet stvari) tehnologiji.

Busan upotrebljava rješenja poput pametne ulične rasvjete koja štedi energiju te pametnog parkinga koji olakšava korištenje javnih i privatnih parkinga preko sustava informiranja temeljenog na stvarnom vremenu.


Deutsche Telekom je već stekao brojna iskustva pri realizaciji sličnih rješenja koja su namijenjena poboljšavanju i pojednostvljivanju života u gusto naseljenim urbanim područjima.

Tako recimo pametni pješački prijelaz upozorava nadolazeće automobile kada pješak uskoro treba prijeći cestu. Isto tako pametno rješenje za sigurnost osjetljivih skupina građana može primjerice utvrditi lokaciju nekog djeteta ili starije.

U Busanu također koriste i dronove koji neprestano kruže iznad grada te mogu spustiti prsluk za spašavanje osobama koje se nađu u neprilici u vodi.

Deutsche Telekom u dobroj je poziciji u pogledu budućeg razvoja rješenja i koncepata za pametne gradove te je na putu da postane vodeća kompanija u navedenoj industriji.

Suradnja s korejskim SK Telecomom omogućit će objema tvrtkama da kombiniraju stručnost i dosadašnja iskustva u potrazi za vodećim rješenjima u industriji pametnih gradova.

Više:BizIT.hr