STIŽU USKORO

Kako će izgledati prve snimke crnih rupa?

23.01.2013 u 10:59

Bionic
Reading

U središtu naše galaksije nalazi se velika crna rupa, međutim, nitko je do sada nije uspio snimiti

Tehnologija neophodna za takav poduhvat uskoro će biti dostupna. No astronomi su ovih dana već objavili svoja predviđanja kako bi fotografije misterioznog tijela mogle izgledati. Prema njima crna rupa, odnosno preciznije njezin rub, trebao bi imati oblik polumjeseca, a ne, kako se do nedavno pretpostavljalo, nekog mjehura.

Istražujući moguće modele izgleda crnih rupa znanstvenici se pripremaju za interpretacije fotografija koje bi uskoro trebali snimiti teleskopi koji se već grade.

'Nitko do sada nije uspio snimiti crnu rupu', rekao je Ayman Bin Kamruddin s Berkeleya koji je prošli tjedan predstavio model na konferenciji Američkog astronomskog društva u Long Beachu. 'Do sada je to bilo nemoguće jer su one previše malene. Za sada smo prikupili tek neke pojedinosti o njihovoj strukturi, no snimke još nemamo', pojasnio je.

Same crne rupe su, naravno, nevidljive budući da njihovoj gravitaciji ne mogu pobjeći čak ni zrake svjetlosti. Međutim, njihov rub koji se naziva horizont događaja trebao bi biti vidljiv zbog zračenja koje stvara materija kada upada u njih.

'U neposrednoj okolini crnih rupa zbivaju se mnogi zanimljivi fizikalni procesi koji zrače svjetlost. Tehnički govoreći mi ne možemo vidjeti crne rupe već samo horizont događaja', rekao je Kamruddin.

Prve fotografije crnih rupa trebao bi uskoro snimiti novi projekt Event Horizon Telescope. On se sastoji od više radio teleskopa koji su međusobno udaljeni tisućama kilometara, a ima oštrinu dva milijuna puta veću od ljudskog oka. Njime bi se čak mogle snimati masivne crne rupe u galaksijama udaljenim oko pet milijardi svjetlosnih godina. EHT je već napravio neka preliminarna mjerenja tijela koje se naziva Saggitarius A* u središtu naše galaksije. Kamruddin i njegovi suradnici usporedili su podatke s fizikalnim modelima i zaključili da bi prve snimke trebale imati oblik polumjeseca. Naime, tvar koja upada u crnu rupu stvara tzv. akrecijski disk. Kako se plinovi vrte oko crne rupe, oni s jedne strane kruga jure prema vidnom polju astronoma te njihova svjetlost postaje sjajnija što je poznato kao Dopplerov efekt (primjerice zvuk sirene auta koji se približava postaje viši - 'svjetliji'). S druge strane kruga plinovi koji se udaljavaju zbog istog efekta postaju tamniji. U njegovu središtu nalazi se taman krug koji se naziva sjenom crne rupe. To je zapravo sama crna rupa, nevjerojatno gust objekt koji iskrivljuje prostorno vremenski kontinuum. Prve fotografije Sagittariusa A* trebale bi otkriti kolike su njegove dimenzije i masa.

'Snimke bi trebale biti fascinantne. One će biti izravna potvrda postojanja horizonta događaja koji je predviđen teorijom, ali ga još nitko nije vidio. Fotografije bi trebale isključiti neke postojeće fizikalne koncepcije', rekao je Kamruddin.