MISTERIOZAN OBJEKT

Kakav je to cvijet na Marsu snimila NASA?

18.01.2013 u 11:08

Bionic
Reading

NASA-in rover Curiosity na Marsu je snimio neobičan objekt koji neodoljivo nalikuje cvijetu

Kako je to već uobičajeno, vijest je nedavno poharala internet, a misteriozna struktura dobila je naziv Marsov cvijet (pogledajte video dolje). Znanstvenici su iznenađeni njegovim oblikom, međutim, tvrde da cvijet nije biološkog podrijetla već je riječ o zaobljenom šljunku nešto većem od zrnaca pijeska. Za preciznije određivanje njegovog sastava trebat će prikupiti mnogo više informacija.

'Moglo bi biti puno stvari međutim, bez kemijskih podataka koji bi me poduprli uistinu se ne usuđujem reći što je to', rekla je Aileen Yingst s Planetary Science Institutea u Tucsonu koja radi na Curiosityjevoj misiji.

Znanstvenici su neobičan cvijet nazvali John Klein u čast nekadašnjeg zamjenika direktora NASA-inog projekta koji je umro 2011.

Rover bi u narednim danima trebao svojom bušilicom i laboratorijem istražiti prirodu Marsova cvijeta. Misteriozna tvorevina i njezina okolina pokazuju brojne znakove izloženosti tekućoj vodi među kojima su i pruge minerala koje ispunjavaju pukotine u stijenama. Iako su znanstvenici sigurni da John Klein nije biološkog podrijetla, analiza njegove strukture mogla bi dati zanimljive rezultate. No NASA-in tim prije svega zanima je li Mars ikada imao uvjete koji su mogli biti povoljni za razvoj primitivnih oblika života poput mikroba.

Rover Curiosity spustio se Mars 5. kolovoza prošle godine. Sa 17 različitih kamera i 10 znanstvenih instrumenata najbolje je opremljeno vozilo koje je ikada posjetilo neki planet. Njegov laboratorij, među ostalim, može otkriti organske spojeve, blokove života kakav poznajemo - na bazi ugljika.