'NAJBOLJI SUSTAV SVIJETA'

Jovanović pokrenuo e-upise u srednje škole

15.04.2013 u 12:26

Bionic
Reading

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović danas je službeno pokrenuo elektronski sustav upisa u srednje škole koji je, kako je istaknuto na konferenciji za novinare, najbolji na svijetu i deset puta bolji od sličnih u Europi

Prema ministrovim riječima sustav i nova stranica www.upisi.hr uvedeni su iz dvije skupine razloga. Prije svega trebali bi omogućiti da srednje obrazovanje svim učenicima postane dostupno pod jednakim uvjetima, a u skladu s njihovim sposobnostima.

'Što je najvažnije, vođeni nekim negativnim iskustvima upisa iz proteklih godina mislimo da osiguravamo bitno veću zakonitost i transparentnost provedbe upisa', rekao je Jovanović.

Drugi važan razlog je bolja umreženost svih sudionika upisnog procesa od ministarstva, preko državne uprave, osnovnih i srednjih škola do, što je najvažnije, učenika i roditelja.

Lakši i jeftiniji odabir prave škole

Budući da je MZOS već imao iskustva s e-upisima na fakultete, sustav je spreman. Škole će imati manje administrativnog posla, a učenici će moći izabrati više škola i obrazovnih programa – do 10 programa u najviše pet škola. Također će moći birati svoje prioritete, uspoređivati rang liste i prilagođavati ih s drugim kandidatima za upis. Na taj način moći će odabrati najbolju školu po svom izboru za koju će ispunjavati uvjete.

Novi sustav će učenicima i roditeljima olakšati i pojeftiniti upise, osobito onima koji će se upisivati u nekim drugim gradovima jer neće biti potrebe za višekratnim putovanjima radi predavanja dokumenata. Bolji će biti i nadzor nad cijelim postupkom.

9. svibnja kreću prijave obrazovnih programa, zaključivanje liste prioriteta je 26. lipnja, a konačna ljestvica poretka 5. srpnja.

Nema mijenjanja bodovnih pragova

Jovanović je roditeljima koji su slali upite o sustavu bodovanja ponovno poručio da ih škole neće moći same određivati ni mijenjati.

'Bodovni prag određuje se temeljem ocjena, vrijedi za sve škole u Hrvatskoj, primjenjuje se tijekom cijelog upisa, a same škole neće propisivati bodovne pragove. On za gimnazije iznosi 56 bodova, za eksperimentalni program strukovnih gimnazija 50, za upise u ostale programe u trajanju od najmanje četiri godine 44 boda, a trogodišnje škole i dalje su bez bodovnog praga', rekao je ministar.

Samo škole na otocima, u brdsko planinskim područjima i one koje provode program na jezicima nacionalnih manjina mogu smanjiti pragove za najviše četiri boda.

Zvonimir Stanić, ravnatelj CARNet-a koji osigurava informatičku podršku za projekt, rekao je da je prilagodba sustava koji je ranije korišten za fakultete i e-matice stajala oko milijun kuna. Sustav će se ažurirarati svaki sat, a prioriteti moći mijenjati sve do zaključenja lista, nakon čega će učenici dobiti informaciju u koju su školu upisani. Učenici i roditelji sa svojim će se upitima moći javljati e-mailom ili skypeom. Stanić ne očekuje veće probleme, a ako ih i bude oni bi se trebali brzo riješiti tako da već sljedeće godine bude sve jasno i kako treba.

Nakon što je ministar pokrenuo sustav, Tea Pribolšan, učenica osmog razreda OŠ Vjenceslav Novak iz Dubrave, osobno ga je isprobala i u njemu pronašla svoje podatke uključujući sve informacije o školskom uspjehu. U njemu se već nalaze podaci o nekih 46.000 osmaša. Budući da su se ove informacije već ranije upisivale u e-maticu, njegovo pokretanje nije iziskivalo dodatan napor učitelja.

Najbolji sustav na svijetu!

Prof. dr. sc. Vedran Mornar, voditelj projekta e-upisa rekao je da, koliko on zna, tako sofisticiranog sustava upisa u srednje škole nema nigdje u svijetu.

'Nema ni tako sofisticiranog upisa kakav imamo na visoka učilišta. Kada smo radili sustav za upis na visoka učilišta putovali smo nešto po Europi, gledali kako to imaju drugi i napravili sustav koji je jedno deset puta bolji nego što se moglo vidjeti u zemljama poput Irske, Norveške ili Slovenije. To je nešto čime bi se ova zemlja zaista trebala ponositi', rekao je Mornar.

Jovanović je poručio svim okupljenim novinarima da je ovo svakako prilika da pohvale ministarstvo.