ZNANSTVENICI I DALJE PODIJELJENI

Još uvijek se ne zna štete li nam mobiteli zdravlju

14.09.2009 u 12:23

Bionic
Reading

Izgleda da se ne nazire kraj višegodišnje debate o utjecaju mobitela na ljudsko zdravlje. Prema posljednjim navodima znanstvenika, odgovor nećemo tako skoro saznati

Otkako su se pojavile mobilne tehnologije, prisutan je i strah o njihovim utjecajima na ljudsko zdravlje. Do sada je o ovoj problematici objavljeno oko 600 znanstvenih studija, no znanstvenici diljem svijeta nisu uspjeli usuglasiti svoje stavove.

Prema posljednjim navodima Američkog instituta za rak te Svjetske zdravstvene organizacije, nema službenih dokaza da korištenje mobitela šteti ljudskom zdravlju. No brojne nezavisne studije pokazuju suprotno i u svojim publikacijama pronalaze direktne veze između određenih bolesti i korištenja mobitela.

Ipak, jedna aktualna studija mogla bi razriješiti ovaj misterij te donijeti konačnu presudu o ovoj problematici.

Studija nazvana Interphone započeta je prije deset godina u 13 svjetskih zemalja. Studija još uvijek traje, no i znanstvenici uključeni u njezin razvoj podijeljeni su, tj. ne mogu se dogovoriti na koji način bi interpretirali dobivene podatke. Upravo zbog ovog razloga, saznanja studije Interphone još uvijek nisu službeno objavljena iako su pojedine uključene zemlje na svoju ruku objavile dobivene podatke, a koji pokazuju da postoji direktna veza između višegodišnjeg korištenja mobitela i razvoja tumora na mozgu.

Predstavnici studije Interphone upravo danas imaju sastanak s dijelom američkih kongresmena, a sve kako bi izmamili dodatna financijska sredstva za nastavak rada i objavljivanje konačnih rezultata.