POLITIKA I TEHNOLOGIJA

Joe Biden se obrušio na tvorce igara: 'Mali krelci koji uče ubijanju'

22.01.2020 u 10:38

Bionic
Reading

Demokratski predsjednički kandidat i bivši potpredsjednik Joe Biden developere je tijekom nedavno razgovora za New York Times opisao poprilično grubo

Demokratski predsjetnički kandidat i bivši potpredsjednik SAD-a Joe Biden očigledno nije veliki obožavatelj kompanija koje razvijaju videoigre. Biden je u nedavnom intervjuu za New York Times developere nazvao 'malim krelcima', dok je igre opisao 'metodama koje vas uče ubijanju'.

Najbolja stvar vezana uz cijelu stvar je što tema razgovora uopće nisu bile videoigre. Originalno pitanje novinara bilo je 'Pod administracijom Obame Silicijska dolina je proživjela velik uspjeh te se uspješno proširila, no nekoliko je spajanja kompanija ipak blokirano. Žalite li za nekima od njih?'.

Premda je Biden počeo odgovarati na to pitanje, razgovor je vrlo brzo otišao u smjeru uvreda kada se sjetio susreta s 'jednim od krelaca' koje je upoznao tijekom susreta s liderima Silicijske doline.

'U jednom je trenu jedan od malih krelaca koji su sjedili oko stola...milijunaš, ako se sjećam' komentirao je Biden 'rekao da je umjetnik zato jer može napraviti igre koje igrače uče kako ubijati ljude'. Kada su ga pitali misli li pod time na videoigre, Biden je potvrdio i vratio se na kritiziranje ljudi koje je susreo.

Business Insider je nakon intervjua postavio pitanje na koga je točno Biden referira. Susret se, prema izvješću, desio 2012. kada je Biden radio kao potpredsjednik SAD-a te se u Silicijskoj dolini susreo sa Timom Cookom, Reedom Hastingsom i barem dva predstavnika brzorastuće gejming industrije - Johnom Riccitellom, bivšim predsjednikom Electronic Artsa i članom izvršnog odbora Zynge, Markom Pincusom.

S obzirom da se Zynga bavi igrama koje su orijentirane prema obiteljskoj zabavi na Facebooku, EA je vjerojatno firma na koju je Biden referirao. Electronic Arts, podsjećamo, izdaje naslove za širi spektar korisnika, što znači da žanrovi variraju od sportskih simulacija, preko avantura, pa sve do ratnih igara.