SREĐIVANJE OSTAVŠTINE

Jobsova biografija zajedno s iPhoneom 5?

16.08.2011 u 11:20

Bionic
Reading

Autorizirana biografija Appleovog šefa navodno bi se trebala pojaviti u knjižarama 21. studenoga

Knjiga Waltera Isaacsona prvotno je bila najavljena za početak 2012. godine, piše Apple Insider.

No, Barnes & Noble pomaknuo je objavljivanje na studeni te objavio novu naslovnicu, na kojoj je crno-bijela fotografija Stevea Jobsa. Web stranica Amazonova Kindlea navodi 21. studenoga kao datum objavljivanja.

Čini se da bi se njezino objavljivanje moglo poklopiti s lansiranjem iPhonea 5. S druge strane, Appleov iBooks i tvrdo ukoričena inačica Amazona još uvijek navode da će knjiga biti objavljena 6. ožujka iduće godine.

Prema opisu knjige koji je objavila izdavačka kuća Simon & Schuster, Jobs nije kontrolirao što je napisao, pa čak ni tražio pravo da je pročita prije objave.

Nijedna tema nije bila nedodirljiva. Čak je, tvrde izdavači, poticao ljude koje poznaje da govore iskreno, pa i neprijatelje, bivše djevojke i kolege koje je nekad otpustio ili naljutio.

'Gonjen demonima, Jobs je ljude oko sebe mogao natjerati u bijes i očaj. No, njegova osobnost i proizvodi međusobno su povezani, baš kao što su Appleov hardver i softver često bili, kao da su dio integriranog sustava. Njegova je priča poučna i upozorava, puna poduka o inovaciji, karakteru, vodstvu i vrijednostima', kažu izdavači.

Sam Jobs rekao je da će biografija otvoreno govoriti o njegovim osobnim promašajima.

'Napravio sam puno toga na što nisam ponosan. Recimo, moja je djevojka zatrudnjela sa 23 godine i nisam se s time dobro nosio', rekao je, 'ali nemam mračnih tajni koje krijem.'

Knjiga se prvotno trebala zvati 'iSteve: The Book of Jobs', no kasnije je promijenjen u 'jednostavniji i elegantniji', nakon što su Isaacsonova supruga i kćer rekle da je originalni naslov 'preslatkast'.

Prema pisanju New York Timesa, koji je objavio projekt lani, Jobsu je stalo da oblikuje svoju ostavštinu nakon što se suočio s ozbiljnim zdravstvenim problemima. Preživio je rak, transplantaciju jetre i borio se s održavanjem težine.

Trenutno je na bolovanju, iako je i dalje uključen u donošenje strateških odluka u Appleu.