SVJETSKI POBJEDNICI 2013.

Jeste li ikada vidjeli ljepše snimke svemira?

20.09.2013 u 14:35

  • +8

Najbolje fotografije svemira 2013.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Royal Observatory Greenwich

Bionic
Reading

Australski fotograf Mark Gee pobjednik je ovogodišnjeg natjecanja Astronomy Photographer of the Year u kojem su sudjelovale tisuće amatera i profesionalaca iz cijelog svijeta

Gee, koji je ujedno i autor naslovne fotografije punog Mjeseca (gore), impresionirao je suce dubinom i jasnoćom svoje snimke Mliječne staze na kojoj se vidi i zraka svjetionika Cape Palliser kako svijetli prema moru.

Jedan od sudaca natjecanja Marek Kukula iz Kraljevskog opservatorija u Londonu rekao je da mu se jako dopala umirujuća kombinacija mora i neba zajedno s lijepim ljudskim elementom svjetionika. 'Ovaj pogled na obale Novog Zelanda potiče me da se sjetim dugih putovanja na koja su nezacrtanim stazama kretali preci Maora vođeni zvijezdama. Danas, kada počinjemo istraživati svemir, nalazimo se u sličnoj situaciji', rekao je dr. sc. Kukula. Fotografija, koju možete vidjeti u galeriji, ukupni je favorit, ali i pobjednik u kategoriji Ljudi i svemir.

Ovogodišnje natjecanje, peto po redu, privuklo je više od 1.200 fotografija iz 49 zemalja.

Najbolje među njima moći će se vidjeti na izložbi u Royal Observatory’s Astronomy Centru u Londonu koja traje od 19 rujna do 23. veljače 2014.

Više informacija o sljedećem natjecanju možete naći na ovom linku