rat za tech dominaciju

Jedna od Googleovih posljednjih utvrda pala u Kini - Kinezi preferiraju svoje proizvode

03.10.2022 u 15:19

Bionic
Reading

Usluga Google Translate prestala je raditi u Kini, čime je jedan od posljednjih proizvoda ove američke tvrtke povučen s kineskog tržišta. Kinezi naime više vole domaće

Alphabetov Google izgasio je uslugu Google Translate u Kini jer se navodno slabo upotrebljavala. Time je naznačio kraj jednom od posljednjih preostalih Googleovih proizvoda na kineskom tržištu.

Googleov odnos s kineskim tržištem u najmanju ruku bio je napet. Prvo je 2010. Googleova tražilica povučena s njihova tržišta zbog stroge cenzure na tamošnjem internetu, a kasnije su blokirani i Maps i Gmail. Zbog toga su s vremenom stasale kineske inačice ovih usluga, kao tražilica Baidu ili kineska društvena mreža Tencent, piše CNBC.

Danas je Googleova prisutnost u Kini poprilično ograničena. Doduše, dio njihova hardvera poput pametnih telefona proizvodi se u Kini, ali se prema najnovijim informacijama i proizvodnja njihovih Pixel pametnih telefona preselila u Vijetnam. Tvrtka je 2018. ponovno namjeravala sa svojom tražilicom ući na kineski tržište, ali je zbog oštre reakcije zaposlenika tvrtke i političara od toga ubrzo odustala.

SAD i Kina nalaze se u svojevrsnom tehnološkom ratu već nekoliko godina, pri čemu je SAD i dalje zabrinut da će se Kina dočepati osjetljivih tehnologija kao što su umjetna inteligencija i poluvodiči (u kojima glavnu riječ vodi Tajvan). Navodno će SAD čelnicima američkog proizvođača čipova Nvidije ograničiti prodaju određenih komponentni Kini.