iduće godine

Dobre vijesti: Google će vas upozoriti ako se vaši osobni podaci pojave u pretrazi

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 29.09.2022 21:10
  • Objavljeno 29.09.2022 u 21:10
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Eric Carr / Alamy / Alamy / Profimedia

Riječ je o već najavljenom 'results about you' alatu koji će olakšati slanje zahtjeva za brisanje rezultata pretrage koji sadrže vaše osobne podatke. Google je potvrdio da ga uvodi 'početkom iduće godine'

Google će 'početkom iduće godine' početi javljati ako vaši osobni podaci poput telefonskog broja, emaila ili kućne adrese završe u pretragama zahvaljujući posebnom alatu 'rezultati o vama' (results about you). Objava stiže nakon službenog početka isporuke dodatka koji korisnicima omogućava brzo i lako slanje zahtjeva za brisanje rezultata s osobnim informacijama. Alat je, piše Verge, prošlog tjedna polako krenuo u distribuciju.

Kompanija je putem Twittera objasnila da će sustav biti dobrovoljne prirode. Riječ je, idealno, nešto što većina ljudi neće morati uključiti, no i dalje postoji kao dobra opcija, pogotovo za osobe na istaknutim pozicijama koji su često na meti zlostavljačkih kampanja.

Valja naglasiti da Google može brisati samo rezultate pretrage, a ne sadržaj na internetu. Informacije će i dalje ostati na stranicama, no potraga za njima bit će teža.

Google ovu vrstu zahtjeva ljudima nudi već dugo vremena, no uvođenjem alata proces je upravo učinio jednostavnijim. Alat olakšava slanje zahtjeva za brisanje rezultata pretrage dok istovremeno pruža jednostavan uvid u sve zahtjeve koje ste poslali i koji se trenutno obrađuju.