PROFESORI O MATURI

Je li test iz hrvatskog prelagan ili pretežak?

06.06.2013 u 13:05

Bionic
Reading

Problemi, skandali i naposljetku kontroverze oko testova, odnosno pitanja iz hrvatskog jezika, nisu zaobišli ni ovogodišnju državnu maturu

Prvo je ispit iz hrvatskog odgođen za dva dana zbog pogreške troje koordinatora koji su otvorili kriva pakovanja ispitnih materijala. Istovremeno su sindikati prijetili da bi mogli ući u štrajk usred održavanja mature i tako unijeli nervozu među učenike, da bi konačno, nakon ispita, pojedini učenici ustvrdili da je opet bilo pitanja koja su bila nejasna i dvosmislena.

Neke je učenike ponovno mučio starohrvatski; navodno je bilo i pitanja na koja se moglo dati više odgovora, a bilo ih je i koji su se žalili što je u maturu uvršten tekst Ivana Bunića Vučića, iako autor nije naveden u ispitnom katalogu. No svi se uglavnom slažu da test nije bio ni pretežak ni previše lagan.

Karlo Kumar, maturant zagrebačke IV. Gimnazije izjavio je za Jutarnji list da je ispit uglavnom bio dobro izbalansiran.

'No, problem su neka dvosmislena pitanja zato što je u nekim djelima starohrvatski jezik i te riječi su se mogle shvatiti različito, ali po meni to je stvar i nečije načitanosti. Problem je ponegdje bio i s metaforama', rekao je Kumar.

Profesori se uglavnom slažu da pitanja nisu bila teška. Naprotiv, neki smatraju da su čak bila lagana. No i oni imaju određenih zamjerki.

Ljiljana Brakus, profesorica hrvatskog jezika u splitskoj V. gimnaziji, kaže da bi problem mogao biti u tome što se koncepcija testova ne poklapa u potpunosti s našim nastavnim programom.

'Obrazovni ishodi koji se traže u testu nisu oni kojima se teži u našoj nastavi, sasvim je suprotno. U testu je dio koji se odnosi na književnost napravljen tako da je malo teorije književnosti i povijesti književnosti, a dosta čitanja s razumijevanjem. Ali, čitanje s razumijevanjem se ne traži puno u našem nastavnom programu koji je pak preopširan da bi se puno radilo na onome što se više traži na maturi.

Na koncu učenici imaju dojam zbog nekoliko težih pitanja da je ispit težak, a jezik je zapravo na razini osnovne škole. Jer kad maturantu date pitanja poput kondicionala prvog glagola biti ili da prepozna prezent, to je doista lagano. No, mislim da je sustav postavljen naopako', objasnila je prof. Brakus.

Nataša Sajko, profesorica hrvatskog jezika u Medicinskoj školi u Varaždinu, ističe da državna matura ima i eliminacijsku ulogu pa je logično očekivati da će biti i zahtjevnijih pitanja.

'Neka pitanja trebaju biti teška, neka laka, većina srednje teška. Takva je općenito politika sastavljanja svih vrsta testova, pa i ispita državne mature', kaže prof. Sajko.