TEATRO FOR DAYZ

Je li ovo auto ili tablet na kotačima?

07.10.2015 u 09:14

Bionic
Reading

Koncept novog mikro automobila, kojeg će japanski proizvođač predstaviti tijekom ovogodišnjeg sajma 'Tokyo Motor Show', revolucionaran je iako ne djeluje takvim na prvi pogled

Čime je koncept Teatro for Dayz zaslužio zvučan epitet revolucionarnog?

Nije u pitanju potpuno električni pogonski sklop, kao ni to što oblikom i bojama podsjeća na kuhinjski uređaj, već to što je riječ o prvom konceptualnom automobilu u potpunosti namijenjenom generaciji koja odrasta u digitalnom svijetu.

U Nissanu smatraju kako je srž digitalne generacije kultura dijeljenja iskustava. Stoga bi njihov auto - kao i računalo i telefon prije njega - trebao biti platformom za individualizaciju i dijeljenje.

Teatro (talijanska riječ za kazalište, teatar) je osmišljen prvenstveno kao uređaj za povezivanje, pa tek onda prijevozno sredstvo.


Dok je parkiran, Teatrova unutrašnjost - prekrivena LED ekranima - postaje zaslonom. Ugrađena digitalna kamera omogućava vozačima i putnicima podjelu bilo kojeg iskustva u i oko vozila odmah. Automobili poput ovog, prognoziraju u Nissanu, postat će 'središtem improviziranih festivala na otvorenom ili poprištem ozbiljne nove generacije igranja'.

Kako je sve u autu zaslon, vozač će tijekom vožnje moći prilagoditi lokaciju prikaza navigacije i ključnih pokazatelja poput brzine kretanja ili popunjenosti spremnika te sakriti sve što smatra suvišnim. Ugrađena baterija će pokretati auto, ali i puniti pametne telefone.

Više:Mashable