POST-PC ERA

Je li Apple poslao osobno računalo u penziju?

04.03.2011 u 10:23

Bionic
Reading

Apple je na posebnoj konferenciji za medije pred koji dan predstavio iPad 2. Sve je bilo isto kao i prošle godine, vrijeme, mjesto, i Steve Jobs na pozornici. No, Appleova retorika se malo promijenila, a ono što upada u oči jest neprestano ponavljanje da je iPad 2 'post-PC uređaj'

Kao i uvijek, Appleova prezentacija bila je prepuna hiperbole, koja je u nekim trenucima graničila s laži: primjerice, podatak da je iPad 2 prvi tablet s dvojezgrenim procesorom koji se prodaje u većim količinama jednostavno nije točna: i Motorolin Xoom i Dellov Streak 7 imaju dvojezgreni procesor i na tržištu su bili prije iPada 2.

No, čini se da je Apple ponovo pogodio u sridu što se tiče nečeg drugog - nečeg što većina hardverskih kompanija nikako ne može shvatiti. Umjesto da priča o megapikselima i memoriji, Apple je pokazao jednostavnu i atraktivnu futrolu za novi iPad 2. Pričalo se o tome koliko je iPad 2 tanak, a ne koliki je radni takt njegovog procesora A5.

Također, umjesto da stavi naglasak na tehnologiju (iPad 2 ne donosi ništa tehnološki revolucionarno), Apple je prisutnima prikazivao filmove koji pokazuju što sve iPad može. Mogu ga koristiti djeca koja boluju od autizma, stari i mladi, na njemu možete jednostavno montirati film ili napraviti vlastitu pjesmu.

Mnoge od tih značajki posjeduje i konkurencija u vidu Android tableta. No na njima, barem iz našeg iskustva, to jednostavno nije tako dobro povezano u cjelinu koja Appleu dozvoljava da govori o post-PC eri.

A da biste shvatili o čemu se radi, morate kod kuće imati iPad i stolno računalo. Kada poželite nešto napraviti na računalu, vidjet ćete da ćete u velikoj većini slučajeva prvo posegnuti za iPadom. Nema čekanja da se podigne operativni sustav, nema zastajkivanja, antivirusnih programa koji usporavaju rad, neprestanih nadogradnji Jave i sličnih tričarija. Također, ne morate puno tražiti ono što vam treba: većina korisnika u svakodnevnom radu koristi svega nekoliko aplikacija, a do njih se na iPadu dolazi jednim dodirom prsta.

Nakon nekog vremena - osim ako ste profesionalac kojemu su alati kao što su Photoshop ili Autocad nešto s čim provode deset sati dnevno - vaše računalo postat će trnoviti kaktus, nepotrebno komplicirana nakupina tipaka, opcija, gumba i kabela u odnosu na jednostavnost rada na tabletu.

Sve to ne vrijedi samo za iPad, već za sve tablete (iako je Apple tu, i prema tržišnom udjelu i prema korisničkom iskustvu, daleko ispred svih). No, Apple već dugo korača u ovom smjeru: najprije je eliminirao kućište računala s iMacom, potom fizičku tipkovnicu mobitela s iPhoneom, a s iPadom je otišao najdalje, eliminirajući 90 posto nepotrebnih elemenata računala, i to uopće neće smetati onih 90 posto korisnika koji nisu računalni profesionalci.


Ništa od ovoga nije došlo sa iPadom 2. Riječ je samo o ispoliranoj verziji originala, bržoj, boljoj, tanjoj, ali esencijalno istoj stvari. Ono što se u godinu dana promijenilo jest tržište. Apple je prodao 15 milijuna iPada, stotine milijuna aplikacija za njega, i sada zna da ljudi stvarno žele koristiti taj uređaj, a zna i kako to vole raditi. Stvorio se ogroman prostor na tržištu osobnih računala, a Apple je ugrabio ogroman komad kolača, i na dobrom je putu da taj tržišni udio poveća.

Iako ove godine stiže i iPhone 5, Apple je već sada proglasio ovu godinu godinom iPada. U ovom trenutku, nije nam teško zamisliti budućnost gdje će se tablet računala prodavati bolje nego stolna računala. Dobri stari PC možda još nije za staro željezo, ali vrijeme je da ga ostavimo profesionalcima, i pripremimo se za novo poglavlje u razvoju računarstva - post-PC eru.