AKVIZICIJA

Japanci kupuju ARM, diva industrije čipova za mobitele

18.07.2016 u 13:26

Bionic
Reading

Telekomunikacijski div SoftBank kupit će ARM Holdings, britansku tvrtku koja osmišlja procesore koje koristi ogroman broj mobilnih uređaja diljem svijeta, za oko 32 milijarde dolara

Preuzimanje ARM-a bit će dosad najveće za SoftBank. Dosad su najviše - 20 milijardi dolara - potrošili za većinski udio u američkom telekom operatoru Sprintu. Važno je ne samo za Japance, već i za britanski tehnološki sektor, u kojem je ARM igra važnu ulogu.

Procesorske tehnologije koje su osmislili u ARM-u trenutno dominira globalnim tržištem mobilnih uređaja. Nalazi se ne samo u pametnim telefonima (uključujući i Appleove iPhone), već i u tablet računalima, notebookovima, poslužiteljima, nosivim uređajima i brojnim drugim uređajima, kao i u mrežnoj opremi. ARM od proizvođača naplaćuje tantijeme za korištenje dizajna čipova.

SoftBank preuzimanjem želi i ući u nastajajuće i rastuće tržište interneta stvari, u kojem bi ARM-ovi čipovi također mogli igrati veliku ulogu, primjerice tako što će se naći u pametnim kućanskim uređajima.


Sjedište ARM-a ostat će u Cambridgeu u Engleskoj, skupa s više pozicioniranim direktorima, a u SoftBanku su obećali udvostručiti broj zaposlenih u idućih pet godina, kao i stvoriti dodatnih 1.500 zaposlenih izvan Ujedinjenog Kraljevstva. ARM trenutno zapošljava oko 3.000 djelatnika.

Više:Neowin