UPORNI ENGLEZ

Izgubio 11 sati pokušavajući upogoniti Wi-Fi kuhalo za vodu

13.10.2016 u 15:27

Bionic
Reading

IT stručnjak Mark Rittman samo je poželio napraviti čaj pomoću novog, modernog i umreženog kuhala za vodu. Problem je nastao utoliko što mu je trebalo čak 11 sati da upogoni stvar...

Prvi jutarnji pokušaji neslavno su propali pa je Rittman čaj napravio uobičajeno - kuhanjem vode u loncu. Hi-tech kuhalo spojeno na bežičnu mrežu je odbijalo poslušnost, iako je ovaj stručnjak učinio sve prve bitnije korake, debugging kuhala i resetiranje iWiFi bazne stanice.

Tri sata nakon prvog pokušaja, rješenje problema i dalje nije bilo na vidiku. Po svoj prilici bazna stanica nije uspješno komunicirala s kuhalom pa je sljedeći korak bila rekalibracija i skeniranje portova na mreži kako bi se našlo kuhalo. Nakon što se vijest proširila po društvenoj mreži Twitter, Rittmanova kućna mreža je postala još zasićenija...uz još više problema.



I baš kada se, satima nakon, činilo kako je kuhalo za vodu uspješno povezano na internet, Rittmanu je gotovo pokazalo srednji prst. Kuhalo je pronašlo mrežu, tražilo kalibraciju...i onda jednostavno reklo da se zapravo nije spojilo na nju. Kuhalo je odbijalo jednostavnu integraciju s drugim sustavima u Rittmanovom domu, poput Amazona Echo ili čak Appleove Siri pa je on pokušavao stvari napraviti samostalno.


Nakon ukupno 11 sati, stvari su se činile dovršene, ali...

'Kuhalo je napokon online i odgovara na glasovne naredbe, no sad jedemo večeru u mraku jer žarulje s interneta preuzimaju nadogradnju firmwarea', napisao je Rittman na društvenim mrežama. I dok su mnogi pomislili da je riječ o kakvoj šaljivoj priči, IoT svijet uistinu jest ovako...mračan:

Jedan od ključnih upita koje je uz viralnost na društvenoj mreži Rittman dobio je 'Zašto ti kuhalo uopće mora biti spojeno na internet?!'.
Dobro pitanje.