TEHNO SAVJETI

Izabrali smo četiri najbolje aplikacije za glasovno čavrljanje u videoigrama

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 10.05.2020 18:36
  • Objavljeno 10.05.2020 u 18:36
tportal

Izvor: Creative Commons / Autor: Lucie Liz

U vremenima kada većina ljudi vrijeme provodi u svoja četiri zida, aplikacije za glasovnu komunikaciju postale su popularne, pogotovo među online gejmerima

Programi za glasovnu komunikaciju standardna su pojava u gejming zajednicama. Prošli su dani kad ste trebali dijeliti kauč ako ste s nekim htjeli razgovarati dok igrate. Ovo su trenutno najbolje aplikacije za razgovor tijekom gejmanja.

Discord

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: Discord

Discord je besplatna aplikacija za Windows, Mac, Linux, Android, iOS, dostupna i u obliku web aplikacije. Ako ste ikad koristili Slack ili IRC, u Discordu ćete biti kao kod kuće. Aplikacija podržava dopisivanje i video razgovore sa do deset ljudi. Dobra strana aplikacije je što je, naravno, besplatna. Jedan korisnik može se spojiti na do sto servera koji su, u principu, nezavisne zajednice. Serveri mogu imati tekstualne i glasovne kanale te se mogu mijenjati na nekoliko različitih načina. Ako vas ne zanimaju zajednice, možete napraviti server za sebe i svoje prijatelje u par sekundi.

Loša strana priče je da su svi gore navedeni serveri hostani kroz Discord, što znači da u slučaju kvara ostajete bez svih servera i sve što vam preosta je je čekati. Nadalje, Discordovi serveri smješteni su u SAD-u, Europi, Rusiji, Brazilu, Hong Kongu, Singapuru, Indiji, Japanu, Južnoj Africi i Australiji. Ako niste u jednoj od tih regija, latencija bi mogla postati prilično velikim problemom.

Konačno, aplikacija je možda malo prenakrcana sadržajem, ako vam treba samo glasovna komunikacija.

Mumble

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: Mumble

Mumble je besplatna aplikacija otvorene strukture napravljena za Windows, Mac i Linux, dok na smartfonima dolazi u obliku aplikacije koju razvija treća strana (Plumble na Androidu i Mumblefy na iOS-u). Koristi se uglavnom za glasnovnu komunikaciju, premda podržava i primitivnu verziju tekstualnog dopisivanja. Aplikacija je napravljena tako da ne opterećuje mrežu, pružajući najviše resursa videoigrama. Također može koristiti pozicijski audio zavisno gdje ste u igrinom svijetu, no ta opcija jer dostupna samo u nekim igrama. Za postavljanje servera potrebno je skinuti serversku verziju Mumblea i pokrenuti ju na računalu. Nakon toga svi koji sekinu klijent mogu se spojiti na vaš IP.

Problem s aplikacijom je što možete biti spojeni na samo jedan server. Aplikaciji nimalo ne pomaže ni ružno sučelje koje treba savladati.

TeamSpeak

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: Teamspeak

TeamSpeak je besplatna aplikacija za Windows, Mac, Linux, Android i iOS vrlo je slična Mumbleu. Aplikacija koristi jednostavno sučelje i ima jako kvalitetan zvuk, premda joj je latencija malo veća od one u Mumbleu. Razlika je u većini slučajeva, na sreću, nezamjetna. TeamSpeak također može različitim korisnicima pružiti veću kontrolu nad različitim dijelovima servera zavisno o njihovoj 'razini'. Dozvole se također dijele u skupine, pa tako možete jednom korisniku dati kontrolu nad jednim serverom, drugom nad drugim. Loša strana priče je što u jednom trenu možete biti spojeni samo na jedan TeamSpeak server koji podržava maksimalno 32 aktivna korisnika. Dozvola se povećava mikrotransakcijama.

Steam Voice Chat

Steamov posvećeni sustav za razgovor nije postojao sve do 2018., što je rezultiralo usponom velikog broja alternativnih metoda komunikacije u igrama.

Dobra strana usluge je što je direktno integrirana u Steam klijent, što znači da se nećete morati brinuti vanjskim aplikacijama. Sama značajka radi jako dobro - može reproducirati razne vrste medija poput GIF-ova ili zvučnih zapisa, a moguće je i mijenjanje tona vašeg glasa. Konačno, brzina same usluge je nevjerojatna - Steam je posvuda, a pravilo vrijedi i za njihov server za glasovnu komunikaciju. Jedini pravi minus ove opcije je što zavisi o vašem računalu i kućnoj mreži, što znači da ukoliko imate slab internet, opcija pokretanja glasovne komunikacije putem 4G smartfona ne dolazi u obzir.

Usluga je također ograničena samo na Steam, što znači da Steam Voice Chat nema zajednice poput onih na popularnom Discordu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!